ЛюбопитноНовинки

Елизабет Втора търси майстор на сладкиши, който да ѝ посвети десерт

Елизабет Втора съвсем скоро ще отпразнува 70 години на престола. Юбилеят ще бъде отбелязан с военен парад, концерти, тържества на различни локации и състезание за създаване на нов десерт, съобщават от Бъкингам.

На 6 февруари Елизабет Втора ще се превърне в първия британски монарх, управлявал седем десетилетия.

Кулминацията на тържествата ще се състои през дългия уикенд 2 – 5 юни.

Все още не е ясно в кои от заплануваните дейности 95-годишната кралица ще участва лично, предвид факта, че лекарите я посъветваха да се пази.

Празничният уикенд ще бъде удължен с един почивен ден, като ще стартира на 2 юни с военен парад, с който традиционно се отбелязва официалния рожден ден на монарха на Великобритания.

На 3 юни следва благодарствена литургия в катедралата „Сейнт Пол“.

Ще има и кулинарен конкурс – „Платинен пудинг“, спонсориран от Бъкингамския дворец. В него ще се търси майстор, който ще създаде нов десерт, посветен на Елизабет Втора.

В конкурса ще могат да се включат британски граждани на възраст над 8 години. Те ще бъдат оценявани от телевизионните кулинарни звезди Мери Бери и Моника Галети, както и от главния готвач на Бъкингамския дворец Марк Фланаган.

Спечелилата конкурса рецепта ще бъде публикувана в навечерието на празничния уикенд, за да се превърне в част от тържествената трапеза.

Като домакини на юбилейни обеди на 5 юни вече са се регистрирали близо 1400 души. От Бъкингамския дворец смятат, че ще бъдат организирани около 200 000 подобни местни празненства, като е предвидено парти и в двореца.

Край на празничния уикенд ще сложи спектакъл, разказващ историята на управлението на кралицата, в който ще се включат танцьори, музиканти, военни и професионалисти в различни ключови сфери. Деца ще изобразят в картини надеждите и очакванията си за планетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *