Мистериозни истории

Ентусиасти от цял свят ще претърсват езерото, за да открият Неси

Стотици доброволци и ентусиасти се готвят да претърсят шотландското езеро Лох Нес с помощта на най-съвременна техника – дронове, сонари и скенери, пише „Гардиън“.

Първите истории за чудовището са от 1933 г., след като Франческа Макгарви от Касълхед, Пейсли, вижда тъмна фигура да се издига от водата. В различни материали, появили се в пресата, пише, че става въпрос за плезиозавър, вид морско влечуго, което е изчезнало преди повече от 65 милиона години.

Преди 90 години пък Алди Макай разказва, че е видяла огромен „воден звяр“ в езерото и разказът й е публикуван във в. Inverness Courier от Алекс Кембъл.

Така от уста на уста легендата се превръща в мит, подхранват години наред от нови разкази на хора, които уж са видели нещо в езерото…

И сега на 26 и 27 август стотици ентусиасти ще се включат в най-голямото организирано издирване на мистериозното създание.

Доброволци от цял свят ще прекарат два дни в района на езерото и ще проследяват, анализират, наблюдават.

При издирването ще бъде използвано оборудване, което досега не е било използвано – скенери, дронове, които правят термални снимки на водата с инфрачервени камери, хидрофон за засичане на акустични сигнали под повърхността.

Досега никой не е откривал реални доказателства за съществуването на огромното животно с дълга шия.

Събитието е организирано от Центъра „Лох Нес“, базиран в градчето Дръмнадрокит – едно от най-популярните за туризъм места край езерото, и от екип от доброволци.

Езерото е с дълбочина до 230 метра, а водите му са студени, тъмни и мътни.

Френски турист снима чудовището от Лох Нес?

Снимки: unsplash

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *