НовинкиПортфейл

Ето го най-богатият българин в света. С какво се занимава?

Най-богатият българин в света, според агенция „Блумбърг“, се нарича Влад Тенев. Той е главен изпълнителен директор на основана през 2013 г. платформа, работеща днес и с криптовалути.

2,4 милиарда долара e личното богатство на Влад Тенев, съощава агенция „Блумбърг“.

Така сънародникът ни, който е съосновател на платформата за достъп до финансови пазари Robinhood, става официално най-богатият българин в света. След снощния дебют на компанията на борсата NASDAQ, съсобственикът на платформата Байджут Бхат е с 2,8 млрд. долара.

Според „Блумбърг“, всеки месец платформата се използва почти от 18 милиона потребители и половината от тях инвестират за пръв път, като повечето са на възраст 18-40 години.

Тенев и Бхат избраха да предложат долната граница от предварителната оценка на акциите, за да се избегне обезценяването им още в първия ден. Но търсеният ефект не се получи – едно от най-очакваните за годината досега излизания на фирма на борсата започна със срив от 12% на цената на акциите и приключи под стартовото ниво.

Със същата цел Robinhood бе запазила – противно на традицията на „Уолстрийт“ – контрол над почти 25% от предлаганите акции, но това не спести разочарованието, още повече, че прогнозите бяха за поскъпване от 11% при откриването на сесията на ниво 42 долара за акция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *