Ето го обратният ефект на диетите. Изненадани ли сте?

Знаем за поне двадесет неща, за които никой не би помислил, че превръщат и най-строгата диета в безполезна.

Прекалено много плодове

Защо? В плодовете също има захар, която се нарича плодова захар или фруктоза. Покачва нивото на инсулина и разпалва апетита ни по същия начин, както и обикновената захар.

Решението: Плодовете с ниско съдържание на въглехидрати като ягоди, боровинки, киви и ябълки. Те не водят до внезапно покачване нивото на кръвната захар. Освен плодове, консумирайте и богати на белтъци продукти, напр. извара, които ще запазят по-дълго време чувството за ситост.

Зелева салата

Защо? За да стигне до пазара, една зелка се пръска поне 15 пъти с различни препарати. Няколко химически вещества, които се използват като разтвор за стимулиране на растежа и листно подхранване, се използват и от животновъдите: за угояване на животните. От тях те наддават повече и се пести фураж. Това може да доведе до същия ефект и при хората.

Решението: Биопродукти. Опитайте се да замените с екологично чисти поне тези плодове и зеленчуци, които консумирате най-често – и разбира се тези, които са най-замърсени. Това са чушките, спанака, черешите, ябълките, прасковите и кайсиите.

Йога

Защо? Ако се надявате, че след един-два часа йога седмично ще имате фигурата на Мадона, премислете още веднъж. Йогата наистина помага за стимулиране на мускулния тонус и регулира общата ни кондиция, но не изгаря толкова калории, за да намали теглото ни. За сравнение: с един час йога изгаряме 400 калории, но ако прекараме това време в разходка или каране на колело, ще изгорим 1000 калории.

Решението: Не се отказвайте от заниманията по йога, те осигуряват нужната ни гъвкавост, но вмъкнете в седмичната си програма и някакъв по-активен спорт от рода на аеробиката. Той ще изгори мазнините, които сега скриват красиво оформените от йогата мускули.

Затлъстял черен дроб

Защо? Черният дроб е най-дейният орган, участващ в изгарянето на излишните мазнини, но ако в него се натрупат отровни вещества(например поради прекомерна употреба на алкохол), тогава разгражда първо тях, а приетите с храната мазнини се натрупват в организма. „Затлъстяване” на черния дроб е установено при 15 процента от жените.

Решението: Намалете алкохола, тестените изделия от бяло брашно и захарта. Опитайте от предлагания в аптеките чай за прочистване на отровите в черния дроб.

Електронната поща

Защо? Ако за писане на електронни писма отделяме по 10 минути на ден за една година това ще увеличи теглото ни с половин килограм. Най-вредни за нас са имейлите ”пестящи” време в работата: по-добре лично отидете при колежката от съседния етаж – с това ще изгорите толкова енергия, колкото при една кратка гимнастика. За съжаление развитието на технологиите води до затлъстяване.

Решението: Купете си крачкомер и се старайте да правите минимум 10 000 крачки на ден. Устройството ще ви показва и изгорените калории. По този начин ще сваляте поне половин килограм на седмица.

Сенната хрема

Защо? Два процента от хората, страдащи от алергии, се оплакват, че лекарствата, съдържащи антихистамин изострят апетита им. Болните от сенна хрема често се будят нощем безпричинно. Недостатъчният сън причинява изтощение. За да балансира тази липса, организмът ни има нужда от допълнителни калории: дори на ден по 500!

Решението: Прочистените носни канали подобряват качеството на съня. Новост са спреят за нос съдържащ морска вода и кремът за нос блокиращ действието на полена (цветния прашец).

Изкуствени подсладители

Защо? Въпреки че намаляват количеството калории в храните, те нарушават нормалните функции на организма. Според изследванията тялото ни „знае“ точно от колко калории се нуждае. Когато консумираме мазни и сладки ястия се засищаме и организма ни кара по-бързо да спрем. Изкуствените подсладители обаче нарушават равновесието и ние постепенно губим способността си да спрем навреме с храненето.

Решението: По-добре яжте „нормален“ шоколад или сладки, но в по-малки количества. Наблюдавайте реакциите на тялото: след няколко хапки вече няма да намирате този шоколад за толкова съблазнителен. Това е моментът да спрете.

Вкусови рецептори

Защо? Една от задачите на вкусовите луковици е да изпращат сигнал до мозъка за това, колко храна сме поели. След това мозъкът препраща съобщението „пълен съм“ към стомаха. По-малкото вкусови луковици изпращат по-слаб сигнал. Така изяждаме повече, отколкото имаме нужда.

Решението: Стимулирайте вкусовите рецептори с ниско калорични храни, които обаче имат характерен вкус и са силно подправени.

Гледане на телевизия

Защо? Всеки час, прекаран в излежаване пред телевизора увеличава опасността от напълняване. И то не само заради похапването междувременно. Според специалистите гледането на телевизия понижава кръвното налягане, пулса и обмяната на веществата. Един час пред телевизора изгаря 20-30 калории, което е една малка част от онова, което бихме изгорили ако поиграем с приятели някаква настолна игра.

Решението: Гледайте само предаването, което ви доставя най-голямо удоволствие. Останалото свободно време прекарайте в активна почивка!

 

Черният хляб

Защо? Консумацията на бял хляб покачва почти веднага нивото на кръвната захар и инсулина, което благоприятства натрупването на мазнини. Ако заради това сте минали на черен хляб, внимавайте! Повечето видове черен хляб са направени от ситно смляно брашно, подобно на бялото и по този начин до голяма степен имат същия ефект.

Решението: Винаги си купувайте пълнозърнест или обогатен с ядки хляб, защото се смила по-дълго и не покачва толкова бързо нивото на инсулина.

 

Противозачатъчните

Защо? Противозачатъчните на основата на прогестерон повишават апетита.

Решението: Понеже не влияят на обмяната на веществата, причиняваният от тях ефект на напълняване може да бъде ограничен. Следете количеството калории, които поемате и ако не започнете да отслабвате, по-добре сменете противозачатъчните!

 

Плуването

Защо? Активното движение по принип намалява апетита, защото по време на тренировка се покачва температурата на тялото. Но водата в басейните е студена, така че не предизвиква същия ефект. Едно изследване сочи, че подложилите се на отслабване, които са допълвали диетата си с ходене пеша са отслабнали средно с по 8 килограма за три месеца. Плувците са свалили само три…

Решението: Правете много повече движения във водата и никога не влизайте в басейна с празен стомах. Малко сушени плодове половин час преди тренировка ще решат този проблем.

 

Постоянните тревоги

Защо? От стреса се покачва нивото на хормона кортизон, което кара организма ни да се запасява с мазнини. И то в областта на корема!

Решението: Отпуснете се! Доказано е, че 40 процента от нещата, които ни безпокоят никога не се случват. Ако все пак приближава истинска опасност не губете излишна енергия в стрес – по-добре потърсете възможни решения, вратички!

 

Плодов сок, млечен шейк

Защо? Напитките с високо съдържание на фруктоза намаляват произвежданите в организма ензими за регулиране на апетита. Това от своя страна повишава нуждата от калории.

Решението: Сменете ги с плодов чай или с наскоро появилото се на пазара плодово кафе.

 

Пропускане на основно хранене

Защо? След всяко хранене активността на обмяната на веществата се покачва поне с 20-30 процента. Ако пропуснем едно хранене, изпускаме и тази чудесна възможност. Най-голям проблем причинява пропиляната закуска: това може да намали скоростта на обмяна с поне 5 процента.

Решението: Три, а още по-добре пет уравновесени хранения на ден.

 

Храните с ниско съдържание на въглехидрати

Защо? Белтъците и мазнините – в натурална форма – чудесно засищат. Затова тези, които спазват диети, богати на белтъчини отслабват бързо (освен ако не приемат повече от 1500 калории на ден). Но по-голяма част от продуктите с ниско съдържание на въглехидрати се „овкусяват“ с изкуствени хранителни добавки и сол – така в по-малка степен създават чувство за ситост и изяждаме повече. Освен това ниското съдържание на въглехидрати не гарантира ниска калоричност. А да се отслабне може само като намалим последните.

Решението: Знаем го от хиляда години. По-малко калории, повече продукти, съдържащи фибри и много движение!

Салатите в стил бързо хранене

Защо? Защото в повечето случаи съдържат повече калории от един хамбургер. В една салата Цезар заедно със соса има 452 калории, а в един хамбургер едва 300.

Решението: Поръчвайте разумно! Най-много калории се съдържат в мазния дресинг, в пържените хлебни кубчета и в печеното пиле.

Проблемите със щитовидната жлеза

Защо? Това засяга 10 процента от населението на Унгария. Чести са случаите, когато щитовидната жлеза произвежда достатъчно количество хормон, но въпреки това организмът ни не може да го оползотвори. Това забавя обмяната на веществата.

Решението: С едно обикновено вземане на кръв може да се определи нивото на хормона. Препоръчва се консумацията на повече „добри“ мазнини (риба, орехи, лешници, ядки).

 

„Дългите“ нощи

Защо? Тези, които спят по 8-9 часа в денонощието са с доказано по-ниско телесно тегло от това на „нощните птици“. Изтощението оказва влияние върху разграждането на въглехидратите и забавя обмяната на веществата.

Решението: Лягайте си навреме. Ако не можете да заспите, изпийте чаша хладко прясно мляко с мед. Ако нощем често се будите, дръжте до леглото си лавандулово масло. Вдишайте малко от него и лесно ще заспите отново.

 

Рождената дата

Защо? Родените през зимата са малко по-склонни към напълняване, отколкото родените през лятото. Засега причината за това не е известна. Предполага се, че обмяната на веществата на зимните бебета е по-бавна.

Решението: Ако подозирате, че имате бавна обмяна на веществата, измерете я. Потърсете информация от семейния си лекар или от центровете за спортна медицина за това, къде извършват такива процедури.

 

3 thoughts on “Ето го обратният ефект на диетите. Изненадани ли сте?

 • 30.08.2022 в 9:02
  Permalink

  Харесах статията за диетите. Интелигентно написана- удобно структурирана, стегнато убедителна.
  Браво! Голямо БРАВО наистина, ‘щото аман от глупави, често вредни самодейни препоръки.
  Бъдете здрави, елегантни и
  благословени!

  Отговор
 • 30.08.2022 в 9:04
  Permalink

  Харесах статията за диетите. Интелигентно написана- удобно структурирана, стегнато убедителна.
  Браво! Голямо БРАВО наистина, ‘щото аман от глупави, често вредни самодейни препоръки.
  Бъдете здрави, елегантни и
  благословени!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.