ЗвездиЛюбопитноНовинки

Ето как изглежда днес „най-красивото момче в света“

Бьорн Йохан Андерсен се ражда на 26 януари 1955 г. в Стокхолм. Майка му Барбара забременява от женен мъж, който иска от нея да направи аборт. Тя обаче отказва. И така се ражда Бьорн. А една роля променя целия му живот. Дори може да се каже, че го проваля. Въпреки че го изстрелва в космоса на кинозвездите.

Баща му реално не участва в неговия живот.

Когато е на 6 г., лишават майка му от родителски права. И тя буквално изчезва…

С възпитанието на момчето се заема твърде властната му баба, която работела в киноиндустрията и мечтаела да напри от него актьор.

Самият Бьорн мечтаел да се занимава с музика. Когато е на 8 г. постъпва в елитно музикално училище Madorufu Fredrik в Стокхолм, където е един от най-добрите ученици. Завършва със златен медал през 1973 г.

Баба му обаче не се била отказала от идеята за актьорска кариера. По това време известният италиански режисьор Лукино висконти е решил да екранизира разказа на Томас Ман – „Смърт във Венеция“. Новелата разказва за гибелното увлечение на писателя Густав фон Ашенбах по младия полски аристократ Тадзио.

Търсенето на актьор, който да изиграе Тадзио, продължава твърде дълго – в Швеция, Полша, Финландия, Норвегия, Дания. И не се увенчавало с успех. Докато в хотела в Швеция не влиза Бьорн – участва в кастинга заедно с още 1500 момчета.

Режисьорът го харесва от пръв поглед. Вижда в него грация, благородство, потресаващо красиви черти…

Висконти подхожда към снимките на лентата невероятно отговорно. Всичко се снима до последната подробност на остров Лидо, в същия хотел, описан от Ман. А на Бьорн било забранено да чете новелата, както и да се къпе и да хваща тен, за да не загуби бледата си аристократичност. Забранено му било да играе футбол и да флиртува с момичетата. Висконти, който бил известен с хомосексуалните си наклонности, бил готов да вдигне лют скандал, виждайки Берн да флиртува със момичетата на снимачната площадка.

Освен всички безумни забрани, Бьорн бил подложен и на ужасните слухове, които се появили в пресата. Постоянно се появявали новини, че Бьорн Андерсен е починал. Веднъж – в автомобилна катастрофа, друг път – при самолетна катастрофа, от предозиране с наркотици… Слуховете били пускани от друг актьор – възлюбен на режисьора Висконти – Хелмут Бергер. по този начин си отмъщавал, че не е получил ролята на Тадзио.

Премиерата на „Смърт във Венеция“ се състои на 1 март 1971 г. Филмът се превръща в тотален феномен. Получава юбилейната награда на Кан, няколко награди BAFTA, както и номинации за „Оскар“.

На премиерата Висконти нарича Бьорн „най-красивото момче в света“. И публиката полудява по него.

Но той не е готов за славата. И тя му носи страдание. В пресата продължават да пишат, че е хомосексуален. Той отрича, но обкръжението му го задушава.

„След премиерата Висконти ме заведе в гей бар, а аз бях само на 16. Гледаха на мен като на парче месо.“

Започва да пие, за да се справи с насилието. Връзките с мъже го травмират.

В Япония, където Бьорн се превръща в истинска суперзвезда, следват десетки концерти и интервюта. За да се справи със стреса, започва да пие успокоителни.

Всичко това разваля отношенията му с баба му. През 1973 г. Бьорн се връща в Швеция и постъпва в консерваторията. За да сбъдне мечтата си.

Напуска дома на баба си и си взема квартира в центъра на Стокхолм.

Развива музикална кариера и периодично се снима в малки роли, отказвайки големите с обяснението, че истинската му страст е музиката.

През 1982 г. се жени за Сюзан, поетеса, от която има две деца. За съжаление смъртта на сина му и неговите собствени травми от детството водят до алкохолизъм и нервен срив.

Днес Андерсен преподава музика в училище и се снима в киното.

One thought on “Ето как изглежда днес „най-красивото момче в света“

  • На дърти години изглежда по добре, само да се обръсне и подстриже.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *