Здраве

Ето какво трябва да знаете за медицинската помощ по време на ваканция

Стягате багажа и ще пътувате. И знаете ли какво не трябва да забравяте? Да си направите медицинска застраховка, ако пътувате в чужбина, а защо не и за отпуска тук, в България. Както и да не забравите да си вземете с вас здравната книжка.

Ако, докато сте на почивка, се наложи да ползвате медицинска помощ, можете да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар, който има сключен договор с НЗОК. Здравната каса заплаща до два прегледа на един здравноосигурен човек, което не фигурира в пациентската листа на ОПЛ, но има избран личен лекар на територията на друг здравен район.

При инцидентното посещение при общопрактикуващия лекар, здравноосигурените лица заплащат единствено потребителска такса в размер на 2,90 лв.

За нея се издава финансов документ. Ако смятате, че са нарушени правата ви като пациенти може да подадете жалба до РЗОК. За целта, ако ви поискат допълнително заплащане, задължително искайте платежен документ, който след това можете да приложите.

Когато вашето здравословно състояние налага болнично лечение, може да бъдете насочен към болница, с направление за хоспитализация, издадено от ОПЛ.

За престоя си в болницата заплащате потребителска такса в размер на 5,80 лв. за всеки ден болничен престой, но за не повече от 10 дни в годината.

Когато посетите общопрактикуващ лекар, който има договор с НЗОК, не е необходимо да му представяте вашата здравноосигурителна книжка, защото това изискване вече отпадна. Трябва да носите лични документи, за да удостоверите вашата самоличност.

При посещение при лекар по дентална медицина, обаче, е задължително да носите своята здравноосигурителна книжка, за да може той да нанесе в нея денталните дейности, които е извършил по здравна каса.

При временно пребиваване в друго населено място за повече от месец е добре да направите временен избор на личен лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *