Новинки

Ето кои са най-опасните сеизмични зони у нас

Земетресенията са нещо нормално, просто трябва да бъдем подготвени.

Какво имаме предвид?

Застраховайте имуществото си – движимо и недвижимо – за пожар, земетресение, наводнение, кражба… Така все пак ще имате известна помощ, ако се случи най-лошото.

Просто да седнете и да помислите какво трябва да направите, за да сте спокойни когато се случи лошото… Трябва да имате поне малка сума пари в брой на лесно за вас място. Трябва да имате една чанта с най-необходимото – в гардероба, или някъде близо до входната врата.

Трябва да прецените дали можете да излезете бързо от сградата, ако сте в такава, без да ползвате асансьор.

Телефонът ви трябва да е добре зареден.

Магнитудът на труса, станал вчера до Пловдив, по скалата на Рихтер е 4,7. Дълбочината му е 5 километра. Това е умерено силно земетресение и този магнитуд предполага да има вторични трусове. Регистриран е на 17 километра югоизточно от Пловдив и на 3 километра североизточно от Асеновград в 15:26 часа.

Най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7 по Рихтер у нас са Кресненската, Маришката, Софийската, Горнооряховската и Шабленската.

Най-силните земетресения в Пловдивския сеизмичен район са от април 1928 година – тогава между 14 и 25 април е имало три силни земетресения с магнитуд между 5,7 и 7,1 по Рихтер.

Първият трус е регистриран в 11:20 минути на 14 април 1928 година с епицентър на около 8 км северозападно от Чирпан и с магнитуд 6,8 по Рихтер. След него са разрушени почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (днешен Първомай). На 18 април в 21:20 вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд (7,0 по Рихтер) и епицентър близо до Поповица. Тогава една трета от Пловдив е бил разрушен.

Държавата реагира бързо и адекватно на ситуацията – дори лично цар Борис III посещава разрушените населени места и остава в Пловдив, като се ангажира в организиране на първата помощ на пострадалите.

Народното събрание създава Дирекция за подпомагане и възстановяване земетръсната област, чиято цел е и научното обследване на земетресенията. Тя финансира строителството на обществените сгради и подпомага пострадалото население, пише „Фокус“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *