ЗдравеНовинки

Ето защо в Япония живеят най-много столетници

Жителите на Страната на изгряващото слънце имат най-голяма продължителност на живота в света.

Жените живеят средно 81 години, а мъжете 78 години. Японците не напълняват лесно. Япония е с най-нисък процент инфаркти, инсулти и злокачествени заболявания, най-ниска смъртност от коронавирус… Защо?

Учените обясняват, че не само гените са решаващи. Защото като се преместят, японците боледуват по-често, също като и западняците. Тайната на доброто здраве и дългия живот е в диетата.

Диетата на жителите на Япония е балансирана, хранителна и нискокалорична, базирана на риба и морски дарове. А рибата е богата на йод и Омега-3 мастни киселини.

Йодът е основен минерал за поддържане на добро здраве.

Като основен елемент на хормоните на щитовидната жлеза, той влияе върху повечето метаболитни процеси в организма и е необходим за нормалния растеж и развитие на всички клетки и тъкани.

Д-р Дейвид Дери казва, че йодът е най-добрият антибиотик и антивирусно средство.

На всеки 17 минути кръвта рециркулира през тъканта на щитовидната жлеза, в която, ако има достатъчно йод, бактериите и вирусите ще бъдат унищожени.

Човешкото тяло не може да съхранява йода, така че е необходимо той да се приема ежедневно.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва възрастен да консумира около 150 микрограма йод за задоволяване на дневните нужди, но превантивният ефект се постига само при прием на по-големи количества. Няма опасност да прекалите с йода, защото в Япония приемат 12 милиграма йод на ден, което е десет пъти повече от препоръките на СЗО.

Най-добрите източници на йод са водораслите и морските риби. Да последваме примера на японците – да увеличим приема на йод чрез храната и водата!

Снимка: Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *