Новинки

Фанка Борисова: Мечтая за изложба от дете (снимки)

Фанка е сирак. Не е имала семейство. Но има талант. Невероятен. И сърце. Ние нямаше да разберем за таланта й, ако журналисти от Новините на нова тв не бяха организирали изложба с картините на жената.

Резултатът – светът научи за таланта на Фанка, а тя разбра, че талантът й може да й носи средства. Защото за по-малко от 2 часа 28 картини, нарисувани от нея, са изкупени.

Фанка Борисова е на 42. Живее в Дома за умствено изостанали в град Баня. От раждането си е по домове, никога не е имала свое семейство. Рисува, за да избяга от неприятните мисли… Но не рисува с четки и бои като всички художници. Рисува с каквото намери – клечка за уши, шкурка и саморъчно направен молив от хартия.

Няколко години след идването ѝ в Баня случайността я срещнала с известния скулптор Димитър Рашков от Карлово. Готовият  да помага на млади таланти художник веднага оценил дарбата на момичето и я поканил да ѝ дава уроци.

Той ме научи на някои тънкости, които не знаех, защото никой не ме бе учил, разказва Фанка.  Показа ми как да постигам някои ефекти с молива, как да смесвам боите, когато рисувам картини. Ходих на уроци при него по два пъти в седмицата в продължение на няколко месеца, споделя тя. Димитър Рашков ме покани да покажа няколко мои картини в негова изложба. Когато изложбата приключи, той ми каза, че картините ми са продадени, и ми обясни как да получа парите от продажбите. Това ми даде крила, спомня си Фанка.

 

„Всяка картина се получава бавно.  С бързата работа нищо не се получава”, казва жената.

„Почти всеки ден рисувам. Води ме спокойствие, радост… Това е моят живот. Аз рисуването много си го обичам. И ще си го обичам, докато съм жива”, споделя Фанка в ефира на Нова тв.

Рисува откакто се помни. Мечтае за своя изложба от дете.

„Мечтаех да се реализирам с рисуването и с това да преуспея, за да мога да помагам на домовете, в които съм била. Аз там пораснах и видях всичко. Донякъде знам какво е да нямаш. Направо си знам какво е да нямаш, видях какво е липсата”, споделя Фанка.

Какво ще направи с парите, получени от закупените картини? „Бих отделила едно 200-300 лева за дома, за да ги почерпя. За мене си бих си купила таблет, защото таблетът вече ми играе. И моливи и химикали”, казва тя.

А посланието й е, че изкуството съществува навсякъде.

„Можеш да си в една дупка, но има ли една светлина, ти като рисуваш и като си сам, какво ти пречи? Нищо!”,

споделя Фанка.

Картините й, които са изложени в галерията, вече са отбелязани с червена точка. Това означава, че те вече са продадени.

Екипът на Нова тв е уговорил още 17 картини да бъдат включени в изложбата, която може да бъде видяна в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5. Можете да я разгледате до 19 февруари. Входът е свободен.

Снимки: фейсбук

3 thoughts on “Фанка Борисова: Мечтая за изложба от дете (снимки)

 • Била е художник още в някой предишен живот ! Много се радвам за успеха и и на таланта и ,браво, че някой я е открил ! Пожелавам и да стане звезда не само у нас ,а и навън, и да намери пазар и изложби за картините си . Предлагам някой от бизнеса да и направи професионална страница на Фейсбук и по мрежата ,за да може да продава и живее от това, а на публиката да носи още наслада с картините си !

  Отговор
 • Kakva e cenata na kartinite,orientirova4no.Kade mogat da se vidiat i eventualno zakupiat.

  Отговор
  • Можете да ги видите във Vivacom Art Hall Oborishte 5 до 19-и февруари. Входът е свободен.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *