Книги

Фестивалът „Да поЧетем“ ни кани да празнуваме 24 май на площад „Славейков“ в София

Ежегодната инициатива „Да поЧетем“ преобразява емблематичния столичен площад „Славейков“ в нестандартна културна сцена в чест на един от най-големите празници на България – 24 май.

Богатата програма от литературни, образователни и културни очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се любуваме на българската писменост и творчество.

Програмата на събитието включва озвучаване на площада с аудиокниги – откъси от емблематични български произведения, красиво прочетени от любими актьори, детска надпревара по четене с разбиране, срещи със съвременни български автори, литературни четения, книжен базар, литературни обиколки, арт инсталации, вдъхновени от българското слово, детско хорово изпълнение, пощенска кутия за български приказки и творчески игри и занимания за публиката, развиващи умения за писане и творчество.

За четвърта поредна година инициативата връща книгите и словото на площада, съживявайки книжовния дух на най-емблематичното литературно място в града. Надграждайки културната програма всяка година, събитието представя съвременен и нестандартен празник на българската литература и писменост, правейки я по-достъпна и атрактивна за всички хора, независимо от тяхната възраст и интереси.

Тазгодишната програма на инициативата “Да поЧетем” продължава през целия ден на 24 май, обединявайки автори, творци, експерти, бизнеси, институции и граждани в споделен празник:

11:00 – 11:30 — Часът на приказката с Детски център на Столична библиотека.
11:30 – 12:00 — Концерт на детска вокална група ЦДГ “Брезичка”.
12:00 – 14:00 — Детска Книговище надпревара.
14:00 – 15:00 — Младите поети от “Млада метафора” и поетесата Мирела Иванова.
16:00 – 17:00 Литературна викторина с награди от Storytel, Orange и #soSofia.
17:00 – 18:00 — “Обичаме да разказваме истории” със съвременните автори Благой Иванов, Стефан Иванов и Иван Димитров.
18:00 – 19:00 — Софийските символи: Площад Славейков. Архикултурни разкази с Виктор Топалов и Здравко Петров.
19:00 – 20:00 — Пощенска кутия за приказки “Говори ми на български”.

През целия ден можете да посетите също:
11:00 и 14:00 — Пешеходна обиколка „Кварталът на писателите“ с Виктор Топалов от Бохемска София. (предварително записване)
12:00 и 13:00 — Посещение на литературен музей “Бележити българи” в Столична библиотека с водещ Таня Томова.
11:00 – 20:00 — Литературен базар с български произведения от книжарници Orange.
11:00 – 20:00 — Озвучаване на площада с български аудио произведения от библиотеката на Storytel.
11:00 – 20:00 — Фотодокументална експозиция „Първоучителите“ с оригинални постери на икони на Св. св. Кирил и Методий от Столична библиотека.

Ежегодната инициатива за 24 май напомня за символичната връзка на площад „Славейков“ с литературата, книгите и културния живот на столицата и го утвърждава като литературното сърце на града. Затова и част от временните инсталации на площада и събитията в програмата ще разказват за великите български писатели, творили наоколо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *