Новинки

Футболистът Дзюба: Войната е ужасно нещо. Не съм притеснен, че съм руснак. Гордея се, че съм руснак!

Капитанът на руския национален отбор по футбол Артьом Дзюба изтърпя коментарите по темата дали осъжда или не войната в Русия. В специално изявление, споделено в Инстаграм, 33-годишният футболист описа войната като „ужасно нещо“.

Дзюба обаче не осъди действията на Русия в Украйна. А заяви, че се гордее с това, че е руснак.

Той не пропусна да спомене и украинските футболисти във Висшата лига, „които седят на задниците си в именията си в Англия и говорят гадни неща“. Дзюба предупреди, че войната ще свърши, но след това възстановяването на човешките отношения ще е много трудно.

Защитникът на „Евертън“ и Украйна Виталий Миколенко нарече Дзюба „мълчалива кучка“…

Андрий Ярмоленко от „Уест Хем“ пък призова колегите си от националния отбор на Русия да „покажат топки“ и да заявят категоричната си позиция срещу войната в Украйна.

„Досега не исках да говоря по темата за събитията в Украйна. Не защото ме е страх, а защото не съм политически експерт и нямам място в този разговор, за разлика от голям брой политически анализатори и вирусолози в интернет.“, написа Дзюба.

„Имам собствено мнение и, след като ме призовават от всички страни, ще го кажа. Аз съм против всяка война. Войната е страшно нещо, но аз също така съм и против човешката агресия и омраза, която всеки ден придобива все по-опустошителен мащаб. Не съм притеснен от това, че съм руснак. Аз се гордея, че съм руснак!“

„И не разбирам защо спортистите трябва да страдат сега. Аз съм против двойните стандарти. Защо някои могат да си правят каквото поискат, а сега хвърлят всичко върху нас. Защо всички крещяха, че спортът трябва да остане извън политиката, но при първа възможност, когато става дума за Русия, този принцип напълно е забравен?“, коментира още футболистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *