БГ ЛичностиНовинки

Георги Господинов спечели най-престижната награда за литература в света

Георги Господинов стана първият български писател, спечелил най-престижната награда за литература в света – „Букър”.

Писателят получи наградата за романа си „Времеубежище” на специална церемония в Лондон. Отличието се присъжда за художествени произведения от цял свят, които са преведени на английски език.

Паричното изражение на наградата е 62 000 долара. Половината от сумата ще получи Анджела Родел, която е превела романа на английски.

„Времеубежище“ е роман за човешкото и неговото спасение.

Книгата разказва за „клиника от миналото“, която предлага експериментално лечение на Алцхаймер. За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия детайл. Но с времето там започват да идват и напълно здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

„Това е роман, който приканва към размисъл и бдителност, но и ни развълнува, защото езикът – чувствителен и точен – успява да улови в духа на Пруст изключителната крехкост на миналото“, казва френско-мароканската писателка и председател на журито на наградите „Букър“ Лейла Слимани, пише Нова тв.

Роденият през 1968 г. Георги Господинов е най-признатият в международен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика.

„Зарадвах се първо заради книгата. Защото ми се щеше повече хора да прочетат това, за което става дума. Дълъг път, в крайна сметка – оценен и отварящ врати за други автори… Никак не обичам, когато има стереотипи към малки литератури и малки езици и затова всяка една от тези награди е още една пътека, докато накрая разберат по света, че за големите неща може да се говори и на малки езици”.

Известната турска писателка Елиф Шафак поздрави Георги Господинов за литературното отличие: „Най-искрени поздравления за Георги Господинов и Анджела Родел за спечелването на наградата „Букър“. Наистина великолепна новина!“, пише тя в Twitter.

Днес социалните мрежи са буквално заляти от поздравления, отправени към Господинов.

Снимки: Фейсбук

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *