Става популярна през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ на режисьора Захари Жандов. Това е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан.

Това е нейният звезден миг – когато стъпва на червения килим в Кан.

„Бяха бедни, следвоенни години и съпругата на Захари Жандов каза: Най-добре е да се появиш в национален костюм. Никога не съм си представяла дори в мечтите си, че ще мога да мина отново по тези стъпала с червения килим“, споделя актрисата в интервю.

23-годишната Станчева облича за премиерата българска народна носия. Сред знаменитостите на фестивала е самата Елизабет Тейлър. Председател на журито е писателят Андре Мороа. Никой не познава младата българка, но публиката става на крака.

Станчева се снима общо в 19 филма, сред които „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Нощем с Белите коне“.

Изключително талантливо и запомнящо се е участието ѝ във филмите „Любимец 13“ и „Специалист по всичко“, където си партнира с незабравимия Апостол Карамитев.

Участва в дублажите на Българската национална телевизия.

През 2002 г. актрисата беше наградена с орден „Стара планина“ за изключителен принос към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ.

През 2017 г. получава почетен „Икар“ за чест и достойнство.

Омъжва се за Пейчо Пейчев, син на българин и италианка, двамата завършват заедно ВИТИЗ и заминават по разпределение в Благоевград. Той е най-голямата, първата и единствената любов на красивата Станчева. Тя твърди, че със съпруга си остават влюбени до последния му час.

„Преди години хората, които правехме филми, отдаваха всичко от себе си, не беше допустимо актьорите да не си знаят ролите или да закъсняват за снимки. За съжаление днес всичко се прави за пари, а това убива изкуството.“

„Не е вярно, че актьор не може да се зарадва на успеха на свой колега, когато постъпих в Младежкия театър като млада актриса, всички ме приеха с отворени обятия“.

„Нацията ни е уморена от годините на преход, от омразата, която е насаждана в обществото и от постоянното преследване на комерсиални цели.“