Любопитно

Градът на книгите: Има 1500 жители и десетки книжарници и антикварни магазини

Книжарници, антикварни магазини, библиотеки на улицата… Уелският град Хей он Уей е познат като „градът на книгите“. И е истинска мечта за всеки любител на книгите и четенето, пише Putnikofer.hr.

Ако се вярва на статистиката, в този град има най-много книжарници на квадратен метър в целия свят. Известен е още и с литературния си фестивал, който се посещава всяко лято от около 80 хиляди души.

Hay-on-Wye е живописно градче, заобиколено от зеленината на Уелс, с очарователна архитектура и много специална атмосфера.

Историята за връзката между това място и книгите започва през 1962 г., когато човек на име Ричард Буут основава първата книжарница и я нарича „Старата пожарна станция“.

След него са открити още няколко и по-късно градът става известен като „градът на книгите“. Те днес са най-голямата му атракция.

Най-големите книжарници са отворени 363 дни в годината, а през лятото остават отворени до късно през нощта и се превръщат в средища на светски живот. Всеки може да открие нещо за себе си.

Градът се намира, както подсказва името му, на брега на река Wye, близо до границата с Англия и Уелс.

Най-голямата забележителност е замъкът, построен в края на XI и началото на XII век.

Друга важна забележителност е англиканската църква „Света Мария“ с интересна квадратна кула. Тя е на около 500 години, но в един момент е билапочти разрушена. А след това е служила за училищна сграда и едва през 1884 г. е реставрирана, разширена. Днес отново е църква.

Причината обаче повече от половин милион души да посещават този град всяка година са книгите.

Освен книжарниците, има и щандове на открито, от които можете да си изберете заглавие, а парите да оставите в специална кутия, оставена на щанда…

Градът е най-цветен по време на Фестивала на сеното, който се провежда всяка година в края на май и началото на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *