Лично

Григор Димитров пред Athletic: Егоизмът е необходим за един спортист, но има граници

 Григор Димитров даде за любопитно интервю за The Athletic. Ето няколко интересни отказа от отговорите на тенисиста. 

„Той има толкова много опит. Помогна ми да погледна на себе си от различна перспектива. Това автоматично накара да усещам играта по различен начин“, казва Григор да Джейми Делгадо от щаба му.

Димитров призна една от големите си болки в кариерата – полуфиналът на Australian Open преди седем години, в който загуби от Рафаел Надал.

„Водех с 4-2 в петия сет. Отне ми 7-8 месеца, за да превъзмогна този мач. Водех с 4-2 и играех невероятно… нямаше как да загубя, но въпреки това загубих“.

„Опитваш да се възползваш от натрупания опит, задаваш си въпроси. Винаги съм вярвал, че трябва да говориш с някого – дали с професионалист или с приятели и хората от семейството“.

Журналистът на The Athletic коментира връзката на Григор с Мария Шарапова, която според медията го е „превърнала в тенисиста, за когото хората най-много говорят“.

„Много неща се промениха. Дойде момент, в който трябваше да взема тежки решения както на корта, така и извън него. Понякога става дума за треньорите ми, друг път за неща извън корта. Такъв е животът. За мен, част от това да се развиеш като човек е да изпиташ всички нормални изживявания, каквито аз не можех да имам, защото съм тенисист“, отговаря Григор.

„Винаги съм искал да изпитам и тези неща и може би заради това понякога са ме отдалечавали от тениса. Но определено не съжалявам. Става дума за неща, които нямат нищо общо със спорта, но умът ти отива на друго място. И когато това се случи, и ти отиваш на друго място“.

На въпрос дали в момента е постигнал баланс, Димитров отговаря: „Мисля, че по-добре се справям с нещата. Знам и че в момента съм минал средата на кариерата си, което също ми дава различна перспектива“.

„Егоизмът е необходим за един спортист, но има граници. Разбира се, можело е с някои мои решения да съм бил по-голям егоист, но аз винаги съм искал и да се развивам като личност“.

„Безпощадността вече е друго нещо. Искаш да побеждаваш. Извън корта може да си добряк, но на корта да си точно обратното. С някои играчи обаче е по-трудно, защото в нашия спорт все пак има и етикет“.

Григор споделя още, че в момента работи със специалист по съня, който му помага да извлече максимални ползи за концентрацията на корта и здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *