Здраве

Грижете се зъбите, от тях зависи състоянието на целия организъм

Зъбите са свързани с всеки друг орган от тялото, затова лекарите често казват, че са барометър за здравословното ни състояние.

Неправилната грижа може да доведе до различни заболявания, които на пръв поглед няма нищо общо.

Сърдечно-съдови проблеми. Доказано е, че болните зъби могат да се превърнат в отправна „точка” за развитието на исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, инсулт. При хората, които страдат от пародонтоза, рискът от сърдечна недостатъчност е два пъти по-висок. Бактериите проникват в кръвта, предизвикват възпаление на стените на съдовете и могат да провокират образуване на тромби. А те, както е известно, могат да спрат пропускливостта на съдовете и да станат причина за сърдечно-съдови заболявания.

Проблеми със стомашно-чревния тракт. Проблемните зъби ни пречат да дъвчем добре храната, което затруднява стомаха – той се натоварва допълнително, а това може да доведе до редица заболявания. Хроничен гастрит, язва на стомаха, на дванадесетопръстника, панкреатит – това са само част от проблемите, които могат да възникнат в следствие на нелекуван зъб.

Захарен диабет. Повечето учени са категорични, че при възпалителни процеси и пародонтоза, нивото на кръвната захар се повишава. А редица съвременни изследвания доказват, че успешното лечение на пародонтоза при пациенти с диабет води до нормализиране на нивата на захар в кръвта и подобряване на общото състояние.

Проблеми при бременността. Хормоналните изменения в организма на бременните могат да провокират възпаление на венците или кръвотечение. Инфекциите, свързани със зъбите, могат да застрашат състоянието на плода и да доведат до преждевременно раждане. Доказано е, че наличието на пародонтоза и ненавременното лечение на зъбите повишават риска от преждевременно раждане 7 пъти.

Застрашено и мъжкото здраве. Липсата на адекватна зъбна хигиена може да доведе дори до импотентност. Инфекциите в устната кухина увреждат кръвоносните съдове, което може да стане причина за полова слабост, предупреждават специалистите.

Какво включва правилната грижа?
# Мийте зъбите не по-рядко от два пъти на ден.
# Избирайте качествена паста за зъби – за профилактика на кариеси тя трябва да съдържа съединения на флуора, а за лечение на венците – противовъзпалителни вещества.
# Използването на вода за уста ще ви помогне да сведете до минимум наличието на бактерии в труднодостъпните места, повърхността на бузите и езика.
# Редовно посещавайте стоматолог за професионално почистване и преглед на състоянието на зъбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *