Гробът на египетската богиня Бастет в Странджа – истина или легенда?

Десетки години в историите за египетската богиня Бастет се промъква и българска следа. Твърди се, че много отдавна нейното тяло е било пренесено в саркофаг в планината Странджа и погребано там. Днес този мит все още е жив…

Бастет е богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология.

Хората вярвали, че въплъщавала животворната и лекуваща сила на слънцето, че лекува болните и помагала на реколтата да узрее.

Най-често е изобразявана като жена с глава на котка или лъвица с кошница в ръце. Център на култа към Бастет бил град Бубастис, намиращ се на изток от делтата на река Нил. Там според Херодот се намира и един от най-хубавите храмове със статуя на богинята.

Какво свързва богинята Бастет с красивата Странджа планина?

Някои родни изследователи твърдят, че легендата за погребаната в планината египетска богиня е истинска. Мястото, на което се смята, че е положена, се намира на около 6 км от Малко Търново и на 1,5 км от митническия пункт с Турция.

До самото подножие на върха обаче се стига само с водач и след специално разрешение. Става въпрос за скала, на която при взиране се виждат две извити линии. Според местните хора в нея има и отвор, в който в определени дни се появява силуетът на богинята котка.

Някои автори твърдят, че четири военно-племенни народа идват в Странджа, носейки саркофага на Бастет. След погребението три от тях остават на Балканите, а четвъртият се заселва в околностите на самата гробница. Неговата цел била да охранява гробницата на богинята.

Странджа планина, Уикипедия

Митът се заражда през 1981 г.

когато в ръцете на иманяра Мустафа попаднала интересна карта на местността „Градище”. Първоначално той помислил, че става въпрос за скрито съкровище. Потърсил специалисти, които да му помогнат с разчитането, и така се озовал в БАН.

Казват, че оттам документът стигнал до кабинета на Людмила Живкова. Знаем, че тя е била много близка с баба Ванга, затова се посъветвала с нея. Племенницата на Ванга – Красимира Стоянова, разказва, че пророчицата се заинтересувала от картата.

Описала каменен ковчег от черен гранит, скрит дълбоко под земята, изписан с непозната писменост и донесен в нашите земи преди хиляди години.

Дори и да намерят този саркофаг, няма да могат да разчетат писмото. А то е много важно! Защото с него е записана историята на света – две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него. Този саркофаг е скрит по българските земи от хора, които са дошли по вода от Египет. Вървели са с камили. Имало е роби, войници и висши началници. Една нощ при пълна тъмнина и при пълно мълчание ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, които са участвали в тази работа, до един са избити на мястото. Така тайната е запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората. Това е едно хилядолетно послание с безценна стойност”, казала още Ванга.

Твърди се, че пророчицата описала и мястото – близо до Малко Търново в седловината „Градище” в Странджа планина.

В началото на април 1981 г. е сформирана експедиция

от петима души, между които ръководителят на служба „Културно наследство” – Кръстю Мутафчиев, и племенницата на Ванга – Красимира Стоянова. Те посещават мястото на 4 и 5 май, както им е заръчала Ванга. През нощта, с първия лунен лъч на скалата, пред тях се появява холографско изображение на две големи човешки фигури – едната прилича на застанал прав мъж, а другата – на седнал фараон.

По-късно на същото място са открити няколко соларни кръга с неясен произход. На следващата сутрин изследователите се връщат на мястото и продължават разкопките. Попадат на своеобразен вход, напомнящ минна галерия. Находките, които откриват в тунела – сечива и два камъка от черен гранат – изпращат за лабораторен анализ.

Учените смятат, че поради уникалната си форма камъните представляват интересни носители на информация. Другата необичайна находка, на която попадат, е дупка с формата на окръжност, разположена в близост до входа и запълнена с каменни късове. Странните указателни стрелки и знаци, открити върху скалите на самия връх, напомнят древна писменост.

Според слухове екипът е намерил скиптър от извънземна материя, дълъг около метър, който показвал различни холограмни образи в зависимост от това, къде точно се държи…

В крайна сметка няма ясни данни за това дали наистина тази гробница съществува и какво е било намерено в нея.

След тази експедиция, която прекъсва със смъртта на Людмила Живкова, има втора. Нейните членове обаче взривяват входа на пещерата. Мястото се превръща в скала, в основата на която се вижда тунел, който не води никъде, защото е залят с вода.

Учените са категорични: гробница не съществува

Според археолози обектът е бил обикновен рудник от тракийско или римско време. Историците и хората на науката са убедени, че гробница на египетска богиня в Странджа няма.

„Божествата не се погребват. Те имат само храмове. Освен това в исторически план няма факти, които да говорят за някакви гробници, папируси и т.н.”, казва в интервю за роден ежедневник шефката на историческия музей в Малко Търново Ивелина Иванова.

Легендите обаче продължават да се наслагват. Хора от Малко Търново разказват, че интересът към мистичното място расте.

Проф. Николай Овчаров споделя в интервю, че не знае как се е зародила легендата, но смята, че подобни митове могат и трябва да бъдат използвани за привличане на повече туристи.

А може би идеята на легендата е била именно такава?

Снимки: Pixabay, Уикипедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *