ЗвездиНовинки

Харисън Форд: Зад всеки велик мъж има жена, която да му напомня, че не е толкова неустоим (видео)

Харисън Форд е американски филмов актьор, пилот и екоактивист. Към 2019 г. общите приходи на американския боксофис от филмите му възлизат на над 5,1 млрд. долара. Световните приходи надхвърлят 9,3 млрд. долара.

Това го поставя на 4-то място в списъка на най-печелившите местни боксофисни звезди за всички времена.

Номиниран е веднъж за наградите „Оскар“ (1986 г.) и четири пъти за наградите „Златен глобус“ (1986, 1987, 1994 и 1996 г.).

Трикратен носител е на наградата „Сатурн“ (1982, 1996 и 2016 г.). Носител на наградата на Американския филмов институт AFI (2000 г.), на наградата „Златен глобус на името на Сесил Б. Демил“ (2002 г.) и на почетен „Сезар“ (2010 г.), всички – за цялостен принос.

Харисън Форд е роден в Шведската болница в Чикаго, Илинойс, САЩ на 13 юли 1942 г. Той е син на бившата радиоактриса Дороти Ниделман и на рекламния директор и бивш актьор Джон Уилям „Кристофър“ Форд.

Може и да ви стори странно, но като дете е бил обект на подигравки в училище.

В интервю пред Реба Мерил Форд признава, че е бил набелязан от побойниците в училище, които редовно го тормозели. Открито говори за това и в други интервюта.

Работи като дърводелец преди да стане звезда в Холивуд.

Веднъж приятелят му Пол Ферара, който снимал документален филм за The Doors, го моли за помощ със снимките. Накрая Форд снима бандата, опознава ги и става техен сценичен работник, но това не продължава дълго!

Когато чуем името Харисън Форд, ние веднага си мислим за Хан Соло, Рик Декард и Индиана Джоунс.

Той е една от най-обичаните звезди в Холивуд.

От всички герои, които е изиграл, той често посочва Индиана Джоунс като любимия му персонаж, с който най-много се гордее.

През 2000 г. Форд използва собствения си хеликоптер, за да помогне на Сара Джордж, туристка, която се загубва в планините на Айдахо. Актьорът има ранчо недалеч от мястото на инцидента и помага на изпадналата в беда туристка, като сам каца с хеликоптера си на ливада, за да я спаси!

В далечната 2001 г. той помага в откриването на 13-годишно момче, изгубило се в Национален парк Йелоустоун.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *