КултУраНовинки

Художници срещу AI: крадат труда ни, изкуството е мъртво

Художници са възмутени от изкуствения интелект, който копира за секунди стиловете, които са те са градили с години на упорит труд, обучение и талант.

Скандалът избухна миналата година, когато стана ясно, че чрез помощта на програми, използващи изкуствен интелект, могат да бъдат създадени рисунки за броени секунди.

Създаването на тези произведения по традиционния начин би отнело часове, дори дни.

Създаването на произведения с помощта на AI става без съгласието на автора и без да е ясно чий стил е копиран. А художникът, автор на стила, не получава компенсация за това, че е копиран.

През януари художници, сред които Сара Андерсън и Карла Ортис, заведоха дело срещу DreamApp, Midjourney и Stable Diffusion. Това са три AI модела за генериране на изображения въз основа на произведения на изкуството, открити в интернет.

Андерсън коментира пред АФП, че се е почувствала „зле“, когато за първи път е видяла рисунката, нарисувана от AI, копираща стила на нейния комикс „Зъби“.

Сара реагира гневно в Twitter, а коментарът й стана вирусен и накара други възмутени артисти да изразят подкрепата си. Завеждат дело.

И се надяват да създадат правен прецедент, който да регулира програмите, копиращи стилове на доказали се артисти.

Художниците искат създателите на AI да предоставят лицензи за създаване на произведения, използвани в различни програми. Те настояват и за адекватно обезщетение.

Таксата може да бъде под формата на лиценз, казва Ортис, и трябва да е подобаваща. Не би било нормално артистите да „получават няколко цента, докато компанията получава милиони“ долари.

В документите по делото се твърди, че дизайнерът на видеоигри Джейсън Алън е спечелил състезанието на щатския панаир в Колорадо миналата година с „изкуство“, създадено с помощта на Midjourney.

„Изкуството е мъртво, приятелю. Свърши се. Изкуственият интелект победи. Хората са изгубени“, казва Алън за „Ню Йорк Таймс„.

И това проблемите не свършват…

Музеят на Мавриций в Холандия предизвика полемика, като изложи картина, генерирана от AI. И вдъхновена от „Момичето с перлената обица“ на Вермеер.

Балетът на Сан Франциско предизвика фурор, използвайки Midjourney за създаване на илюстрации, използвани в рекламни материали на „Лешникотрошачката“.

„Това е естествена последица от нещо, което е просто, евтино и достъпно“, казва Андерсен.

И допълва: „Разбира се, че ще я възприемат тази възможност, дори и да е неетична“.

Артистите се обръщат за съдействие не само към съда, но и към научната общност. За да защитят правата на произведенията си от генеративния изкуствен интелект.

Екип от Чикагския университет стартира софтуера Glaze миналата седмица, за да защити оригиналните произведения.

Програмата добавя „слой“ от данни върху изображенията, които, макар и невидими за човешкото око, действат като защита срещу изкуствения интелект. Това обяснява Шон Шан, докторантът, отговарящ за проекта.

„Хората си представят AI апокалипсиса като множество роботи, задаващи се срещу тях с лазерни пушки“, казва Шон. „Мисля обаче, че начинът, по който AI побеждава човечеството, е по-скоро с факта, че хората просто се отказват и не искат да създават нови неща и (това) изсмуква живота от човечеството.“

Снимки: Unsplash

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *