ЗдравеНовинки

Инфарктът, убил Лиса Мари Пресли, убива все повече жени. Вижте симптомите, които не трябва да подценявате

През последните години стресът, нездравословния начин на живот и несигурността стават причина за все повече случаи на смърт и то при хора под 50-годишна възраст.

Лиса Мари Пресли си отиде на 54 години от инфаркт. Затова днес споделяме 5 симптома, които не трябва да пренебрегвате.

Когато страдате от безсъние

Обикновено свързваме хроничното езсъние с преумора, твърде много работа, диета, липса на витамини. Но 50 процента от жените, преживели инфаркт, съобщават именно, че са страдали от проблеми със съня. Този симптом е свързан със затрудненото кръвоснабдяване на мозъка, незабележимо развитие на хипоксия и промяна в хормоналните нива. Често се появяват пристъпи на тревожност, нараства раздразнителността, следва силна умора…

Когато чувствате, че се задушавате

Преди да получат сърдечен удар много от пациентите са забелязали, че изпитват недостиг на въздух. Без видима причина. Кашлица, повърхностно дишане, лека болка в гърдите. Тези симптоми се появяват при 40 процента от хората, които са имали инфаркт.

Киселини в стомаха

Храносмилателната система е първата, която реагира при проблеми със сърцето. Тъй като притокът на кръв намалява, киселинността в стомаха може да се повиши, причинявайки киселини (киселини), хипохондриална болка и коремни спазми. Често се стига и до повръщане. Жените отдават споменатите симптоми и гадене на лошото хранене и диетата. Да, променете диетата си, консултирайте се с диетолог, но ако симптомите продължават – консултирайте се с кардиолог.

Ако ви облива студена пот

Ако внезапното започнете да се изпотявате, а не изпитвате страх, внимавайте. Студената пот на челото без видима причина може да е симптом за инфаркт. Когато миокардният мускул е претоварен, тялото се опитва да контролира повишаването на температурата и премахва излишната течност, стеснявайки кръвоносните съдове.

Болки в ръцете и раменете

Болката в ръцете и шията не винаги е признак на остеохондроза или умора: ако сърцето работи с прекъсвания, артериите, които хранят мозъка и гръбначния мозък, са стеснени. Има потрепвания, скованост, болка в тила. Само преглед от специалист или ултразвук могат да разпознаят първите признаци на заболяването.

Жените над 45 години често получават сърдечен удар. Рискът се увеличава по време на менопаузата, особено, ако сте натоварени с работа и сте изложени на стресови ситуации.

За да предотвратите опасна ситуация, откажете се от лошите навици, наблюдавайте теглото и холестерола си, не забравяйте да спите поне 8 часа. Така ще предпазите сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *