Ирен Онтева избира Царица на виното в Старосел

Ирен Онтева ще посрещне на 8 септември едни от най-красивите момичета у нас в Старосел. За тринадесета поредна година там ще бъде избрана Царица на виното.

Старосел е място, на което човешката цивилизация е процъфтявала хилядолетия назад във времето.

Траките, живели по тези места, са оставили невероятно наследство, което днес местните хора се опитват да съхранят и да възродят чрез различни събития.

През 2005 г. в подножието на тракийските храмове отвори врати Винарска изба „Старосел“, която постепенно се превръща в изискан комплекс за винен и СПА туризъм. Намира се в полите на Средна гора, до монументалните тракийски разкопки, северно от едноименното село Старосел.

Празникът „Царица на виното“ е един от най-личните празници в комплекса.

Тази година на 8 септември за тринадесета поредна година в комплекса ритуално ще бъде поставено началото на гроздобера.

Посрещането на първото грозде от полето ще бъде съпроводено с много песни и танци от местния фолклорен състав.

Вестителката на плодородието и добрия урожай, „Царица на виното 2019“, ще бъде избрана от Трифон Зарезан. Тя ще даде начало на празниците с ритуално мачкане на гроздето с боси нозе в автентично каменно корито.

За празника организаторите са предвидили множество изненади. Една от тях е триизмерен мултимедиен филм, в който пред гостите ще оживее древната „Легенда за лозата“.

Дoмaкинитe ca пoдгoтвили и винeни дeгуcтaции, нa кoитo пoceтитeлитe щe ce нacлaдят в ocъврeмeнeния Хрaм нa винoтo. Рecтaврaциятa му e финaнcирaнa oт дaтcкaтa крaлицa, a в двoрa нa кoмплeкca ce нaмирa, пoдaрeнaтa oт имeнития aрхeoлoг, д-р Гeoрги Китoв, aвтeнтичнa кaмeннa вaнa зa винo.
снимка: Васила Андреева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *