НовинкиПазаруване

Искаме киселото мляко и сиренето да бъдат защитени продукти

България е изпратила заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни.

Документите са подадени от сдружението „Български традиционни млечни продукти“.

Предстои ЕК да стартира процедура по проучване на документацията.

Тя не трябва да продължи повече от шест месеца. Преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат, както държавите членки на ЕС, така и трети страни.

При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.

Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти.

С регистрацията на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ ще се постигне защита и затвърждаване на добрата репутация и високото качество на тези традиционни български млечни продукти, се отбелязва в прессъобщението.

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания „Горнооряховски суджук“ и „Българското розово масло“, както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена“, „Луканка Панагюрска“, „Роле Трапезица“, „Кайсерован врат Тракия“ и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. 

По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *