(О)позиция

Историята с Тото: не е готино да те „накажат“, но е обществено отговорно

Историята с Тото и Тити – не го наричам „скандал“, защото за мен би било скандал, ако се случи в ефира на национална медия и остане без реакция.

Случвайки се в интернет пространството, е просто история, получила съответната реакция, която заслужава. Заради непрофесионално и недомислено поведение на главното действащо лице.

Когато се изправяш пред голяма аудитория и имаш претенциите да правиш нещо сериозно, т.е. да пътуваш, да продаваш билети, да се „продаваш“ като лице на мастити спонсори, трябва да си готов и да поемеш отговорност.

Да, може да е бил необмислен момент, но това не е оправдание. Ти си там, на стола, пред микрофона и камерата, и те гледат твоите не малко на брой последователи.

Фактът, че се усмихваш, още по-зле – смееш, когато гостът ти разказва меко казало тъпа и нечовешка история, не говори добре за теб. Нито за екипа, с който работиш. И да, съвсем закономерно, трябва да си готов да поемеш отговорност и да преживееш последствията.

Няма драма в това, че хората отказват платените ти събития, нито че спонсорите се отдръпват от теб. Случва се във всички нормални държави.

Нали това искаме всъщност?

Да имаме общество с позиция, общество, което познава доброто и лошото и съответно може да реагира в различни ситуации.

Иначе просто няма смисъл. Нито от протестите, нито от измислените ни ценностни претенции. Да минават всички под ножицата и да се свършва.

Та в тази връзка защитната реч на половинката на Тото е някак малко неуместна. Като жена тя би трябвало да признае грешката на човека до себе си и тихичко да изчака бурята да отмине. За случая си има и специалисти по кризисен пиар. Те знаят какво точно да направят, за да се случат нещата в правилната посока.

И следващия път, когато някой готин гост седне в стола срещу теб да разказва подвизи от своето горещо минало, а ти знаеш, че те не са ок, според правилата в обществото и общочовешките ценности, ще можеш да реагираш адекватно.

И съвсем прилично, възпитано, ще му покажеш, че ти не си просто едно лице, поставено пред микрофона, за да взема големите пари от големите спонсори, а си мислещ Човек с позиция.

Човек, който носи отговорност за това, което прави и има наистина какво да даде на своите последователи – и в морален план.

Нали? И не става въпрос за този или онзи случай. Става въпрос наистина за съвсем базови правила на поведение. За ценности, които трябва да стоят в основата на това уж модерно общество.

Всички ние носим отговорност пред онези, които растат, онези, които слушат, гледат и искат да бъдат като вас – скъпи блогъри, влогъри и други популярни лица. Бъдете отговорни. Лайковете ви поставят в позиция, в която освен облаги, изисква от вас и съответното поведение. За да продължите да бъдете харесвани и слушани.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *