БГ Личности

Иван Иванов: Нищо не може да замени живота. Другото не съществува!

Иван Иванов си отиде от инфаркт месец след рождения си ден. Още една легенда напусна този свят, за да се присъедини към онези горе, в небесния театър.

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова през 1979 г. Играе на сцените на Народен театър за младежта и Театъра на българската армия, както и във филмово студио СИФ. Член е на СБФД от 1985 г.

„Всичко е любов“ е филмът, който превръща Иван Иванов в секссимвол на българското кино. Освен Радо от „Всичко е любов“, той играе и Асен в „Лавина“ (1982), Вас/Христо в „Комбина“ (1982) и Траян в „Мярка за неотклонение“ (1983).

Снима се във филми на режисьори като Борислав Шаралиев („Борис I“, 1985), Зако Хеския („Нощем с белите коне“, 1985), Иван Андонов („Мечтатели“, 1987) и др.

„Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и обичан след първата си главна роля във филма „Всичко е любов“, пишат от Съюза на артистите в България.

След телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ актьорът издава първата си книга с разкази и стихове – „Този живот, онзи живот“. После идват още две – „Отговори“ и „Седем часа разлика“.

„В човешкия живот е хубаво да се случват случки. А то, пробуждането, все някога идва. Трябва да го чакаме, не да го търсим. Времето не бърза за никъде. И ние не трябва да бързаме. То все някога ще дойде. Пробуждането е индивидуален акт.

При мен дойде насън и аз, който в живота си бях написал само едно писмо до майка си в казармата, седнах пред белия лист и написах стихотворение. Давам го на жена ми.
Тя чете и пита: „Какво е това?“.
„Не знам“, отвръщам аз.
„И аз не знам, но е много красиво“.
„Чакай, викам, да ти напиша още едно“, после и още едно…

Никога не задрасквам. Слагам точка. И край. Така отидох в света на думите. Но сега не ми се пише. Както и не ми се играе. Какво друго можех да правя, освен да остарявам на екрана. Нито чакам следваща роля, нито чакам да се усъвършенствам. Край! Това вече е направено. Защо да го повтарям?

И хайде! Живеене! Нищо не може да замени живота. Другото не съществува. Забелязали ли сте, че думите са живи само, когато и човекът е жив. Само изречени от жив човек те имат енергията да пърхат и да политат.“

От първия си брак Иван има син – Георги, който е успял столичен юрист и съдия. От втория си брак с актрисата Петя Силянова има също син – Стефан, по-известен с рап псевдонима Wosh MC.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *