Дестинации & ДегустацииНовинки

Изкуственият интелект ще промени начина ни на пътуване

Изкуственият интелект под формата на чатботове, роботи и други модерни технологии ще променят туристическата индустрия, пише „Дойче веле“.

„В близко бъдеще можем да очакваме да се появят специални чатботове, които ще ни насочват по различни маршрути в градовете. Приложенията с изкуствен интелект вече се използват редовно в някои от сферите на туризма”, казва Волфрам Хопкен, професор по бизнес информатика в университета Ravensburg-Weingarten от Германия.

Със сигурност туристите ще могат да задават въпроси за туристически атракции, интересни места, които си струва да бъдат посетени, за конкретни връзки – на превозни средства – самолети, влакове, автобуси, дори за изготвянето на цели маршрутни карти.

Изкуственият интелект вече е широко разпространен и много компании го използват, за да оптимизират работата си.

Авиокомпаниите използват изкуствен интелект, за да предвидят колко пътници ще отменят полетите си.

Във Венеция изкуственият интелект се използва за регулиране на задръстванията в центъра на града.

Туристическите агенции използват системи с AI – пътниците се обръщат към онлайн чатботове с въпроси, свързани с договорите, хотелските резервации.

За момента обаче възможностите на АI са доста ограничени. Роботите могат да навигират по определени маршрути и да събират чинии, други роботи могат да носят поръчки. Но при евентуален проблем си е необходима намесата на човека.

Не трябва да вярвате сляпо на изкуствения интелект, съветват специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *