LoveTeхНовинки

Изложба: 75 години невероятна история на Porsche

75 класически и модерни автомобила Porsche, събрани на едно място. От 31 май до 4 юни изложбата „Porsche. 75 години история“ в Интер Експо Център представя класически автомобили от различни епохи.

От модели, родени в най-ранните години, до съвременните представители на магията, наречена Porsche.

Една история, разказана с автомобили

Точно 75 години ни делят от онази знаменателна 1948 година, в която Фери Порше с помощта на Карл Рабе и Ервин Коменда, проектира и построява Porsche 356. И поставя основите на производството на автомобили Porsche.

В тези трудни години на плахо стопанско възстановяване на Германия той не само превръща в реалност своята мечта за създаване на спортен автомобил с марката Porsche, но и продължава пътя на баща си.

Именно тази неповторима наследственост е претворена още в първия модел Porsche 356 “No. 1” Roadster.

Той е олицетворение на чистата същност на спортния автомобил. И показва, че дори в годините на лишения могат да се родят и реализират гениални в своята чистота, функционалност и рационалност идеи.

„Не бих го направил по друг начин“ е може би най-красноречивата оценка за модела, дадена от самия патриарх Фердинанд Порше.

Тази лаконична фраза е произнесена от гениален инженер, сред чиито дела са проекти на множество забележителни машини, серийни и състезателни автомобили, двигатели и различни конструкции.

Porsche. Началото.

Със създаването на 356 Porsche започва да пише своята история като автомобилен производител.

Двигателят с междинно разположение на първия прототип мигрира отзад при серийните модели. Заради реалните технически и производствени възможности по това време. Но тази компановка ще го направи още по-предизвикателен и очарователен за хората.

От Гмюнд, Австрия, ръчното производството на алуминиевите купета се премества в Цуфенхаузен, Германия. А през 50-те години новите каросерии вече се сглобяват от стомана.

Така философията за купе с разположен зад задния мост двигател с въздушно охлаждане, с магически звук и опияняващо сетивата поведение на пътя ще се утвърди и развие от първите версии на 356 през последвалите ги серии A, B и C. За да добие своята еманация в завладяващия 911 с дизайна на младия тогава Фердинанд Александер Порше.

Porsche успява да съхрани своята дълбока философска идея с 911. Модел, който остава сърцевината и олицетворява духа на марката в миналото и настоящето.

През десетилетията компанията продължава да развива гамата си на изключително високото технологично ниво.

И това важи с пълна сила както за модели като 914, 914/6 и 916, така и за сериите от transaxle ерата – 924, 944, 968 и по-големия 928.

Всеки модел на Porsche по един или друг начин се превръща в олицетворение на технологична висота.

Всеки детайл, всеки елемент, всеки материал поотделно и като цяло са стъпки по пътя в търсене на техническо съвършенство. От първите концепции и проектни чертежи в създадения през 1971 г. център за развойна дейност на Porsche във Вайсах, през създаването на модели, прототипи, тестове и анализи до поточната линия.

Всичко това се повтаря изцяло и при навлизането в ерата на електрическата мобилност, в която Taycan пренася същия този дух.

И това е само част от историята. Защото изразът „спортни автомобили“ не би бил изпълнен със съдържание, ако Porsche още от самото начало на своята история не създава и изпраща своите конструктивни решения в моторните спортове.

Независимо дали става дума за автомобили за пистови надпревари, като 904, за машини, печелещи състезания за издръжливост, като феноменалните 917, 956, 962 и модерния 919, или за оборудвани и модифицирани за пистата и пустинята варианти на 911 и 959. А също и за двигатели за болиди във Формула 1.

Изложбата „Porsche. 75 години история.“

Родена в резултат на огромна по мащаби организационна работа, изложбата „Porsche. 75 години история“ представя 75 класически автомобила от различни епохи. И ни връща далеч назад във времето – чак до ранните версии на 356 и по-късните серии 356 A, 356 B и 356 C. Така може да бъдат проследени еволюцията на техниката и развитието на дизайна, изградили основата за раждането на завладяващия 911.

С неповторимия си дух моделът, който тази година отбелязва своя 60-годишен юбилей, ще докосне сърцатата ни с присъствието на автомобили от различни поколения, превърнали се в част от най-невероятното автомобилно наследство. Включително Cabrio и Targa версии, неповторимите Turbo варианти, редки лимитирани серии и специални изпълнения, поколения с въздушно и водно охлаждане, задно или двойно предаване.

Не липсват и модели извън тази класическа линия, като 914/6 или 968.

Изложбата включва и образци от днешния ден на Porsche, като актуалния 911 от поколенията 991.II и 992, модела с междинно разположен двигател 718 Cayman GT4 RS или Macan и Cayenne, пренесли духа на марката в SUV класа.

Възможността да се докоснете до света на Porsche е шанс да участвате в приключение, което ви води през цялата история на марката.

Впечатляващото присъствие на автомобилите е допълнено с множество описателни материали, табла с информации за моделите и важни за историята на компанията личности и със специално създаден за целта сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *