Дестинации & ДегустацииНовинки

Как да разгледате най-известните музеи в света, докато сте у дома

Светът е под карантина. Но много от световните музеи предлагат виртуални турове. Нещо, което е изключително добро като идея по време на изолация. Ние сме избрали пет от тях.

Музеят Гугенхайм в Ню Йорк

В него ще откриете блестящо модерно изкуство. Можете да се насладите на част от експозициите, както и на сградата отвън. Сградата е постоянен дом на първоначалната сбирка на Гугенхайм от абстрактно изкуство; колекцията на Пеги Гугенхайм от сюрреалистични картини и скулптури; произведения на импресионистите, постимпресионистите, немските експресионисти, минималистите и други модерни школи. Музеят отваря врати на 21 октомври 1959 г., ставайки втори музей на Фондация „Соломон Р. Гугенхайм“. Сградата в Сентръл парк е знакова за съвременната архитектура – с формата на спирала, отразяваща използването на органични форми от архитекта. През 2008 г. е регистрирана като национално културно-историческо богатство.

Музеят  d’Orsay в Париж


Сградата, построена първо за гара, е много красива. След реконструкция се превръща в стилно модернистично пространство на три етажа. Експозицията в музея е подредена в хронологичен ред. Първият етаж е посветен на периода 1848 – 1870 г. Вторият етаж представя творби от края на ХІХ век, декорация на обществени сгради, представители на натурализма и символизма. На третия етаж са изложени произведения от периода на импресионизма, неоимпресионизма и художниците от Понт Авен.

Uffizi Gallery във Флоренция


Тя не само е една от най-старите в света, но и притежава  една от най-ценните колекции. Понякога я наричат „хранилище на Ренесанса“. Проектирана е през 1560 г. от архитекта Джорджо Вазари за великия княз Козимо де’ Медичи, а е построена през 1581 г., по искане на Франциско де Медичи, сина на Козимо I.


Тук ще откриете платна и скулптури на Джото, Леонардо да Винчи, Тициан, Ботичели, Рафаело, Микеланджело. В разгара на сезона може да чакате седем часа отвън, за да влезете и да разгледате. Сега можете да го направите с един клик.

Музеят Ван Гог в Амстердам, Холандия

Навярно Амстердам е един от най-богатите на музеи и картинни галерии град в Европа. Там може да срещнете дори музей на театъра, на марихуаната, на бирата, на еротиката и на какво ли още не. Но музеят, който без съмнение е най-обичан и посещаван е музеят на творческия гений Ван Гог. Прекрасен е. Освен това във виртуалната разходка със сигурност ще видите прекрасните Слънчогледи, които аз не успя да зърна на живо, защото бяха изпратени да гостуват на друга изложба. Броят на творбите на Ван Гог, които музеят притежава, е наистина впечатляващ – 220 картини, 500 рисунки и 800 писма на художника. В музея ще намерите и творби на други импресионисти, а именно на Пол Гоген, Тулуз Лотрек, Клод Моне, Пол Синяк, Пабло Пикасо – художници, от които Ван Гог е бил повлиян, а с други – в близки приятелски отношения.

Лувъра в Париж

Франция е една от най-силно засегнатите държави от коронавируса. Едва ли скоро ще можем да пътуваме, а и опашките пред Лувъра винаги са впечатляващи. Е, можете да го направите, докато отпивате топло кафе или какао у дома. Да започваме! Той е най-големият музей във Франция. В него са изложени над 380 000 експоната и 35 000 произведения на изкуството, датиращи от праисторията до XIX век. Колекцията е разделена на осем експозиции – египетски антики, антики от Близкия изток, гръцки, етруски и римски антики, ислямско изкуство, скулптури, декоративно изкуство, картини и печатни издания и графични композиции.
Музеят е разположен на площ от 73 000 кв. м. На десния бряг на Сена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *