Новинки

Как да се справим със силния дъжд и бурята: Съвети за оцеляване

Когато навън тъмни облаци покрият небето, завали и задуха силен вятър, намерете място, където да се скриете. Това е най-мъдрото решение, независимо колко и закъде бързате.

Скрийте се, докато бурята утихне и гръмотевиците спрат.

Избягвайте откритите пространства. Не стойте под дърветата, нито близо до метални предмети.

Статистиката сочи, че 24 000 души по света са убити от мълнии всяка година, а около 240 000 са ранени. Всъщност ударите на мълния се срещат по-често в планините, отколкото в низините и равнините, казват от Планинската спасителна служба.

На ден падат около 8 млн. мълнии по света. 90% от ударените от мълния хора оцеляват.

Светкавиците могат да разредят до 1 милион волта със скорост до 150 метра в секунда. Тези числа са невероятно потресаващи, което ги прави изключително опасни – особено когато ударят нещо или някого.

Изолирайте се от земята! Поставете шалте или друг мек предмет под краката си. Така ще бъдете предпазени от протичането на електричеството по земната повърхност, ако падне мълния близо до вас. Имайте наум, че електричеството все пак може да премине през поставената от вас изолация.
Независимо дали сте навън на открито или на защитено място, заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани и дръжте краката си събрани.

Ако носите метални предмети – ключове, ключодържатели, шноли, колани с метални токи, ножчета, монети – изхвърлете ги далече от себе си. Добре е да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.

Ако сте в колата, спрете някъде, където е позволено и изчакайте дъждът да намалее. Опасността може да дойде както от другите шофьори, мокрото платно, така и от невидими дупки, потънали във вода и кал, за чиято дълбочина можете само да предполагате. Изключете светлините

Ако сте у дома, изключете уредите от електрическата мрежа. Ако сте в къща, проверете дали каналите навън, на двора, са открити и не са запушени. Ако е късно вечерта, вземете близо до себе си запалка, фенерче или свещ, за да сте подготвени, ако токът спре. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

Бъдете осведомени – следете метеорологичната прогноза.

И не забравяйте – бурите са непредсказуеми. Бъдете предпазливи. И отговорни към своята и на семейството ви безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *