Любопитно

Какво не трябва да правите в деня, в който идва китайската нова година

На 10 февруари в целия свят ще започне китайската Нова година – Чунджие, известна още като Пролетния фестивал. За разлика от европейската нова година, Chunjie се пада на различна дата всяка година.

За първи ден от празничния цикъл се смята второто новолуние след зимното слънцестоене (21 декември). Обикновено това е един от дните между 21 януари и 21 февруари. Самият празник продължава 15 дни и завършва с настъпването на Нова година.

Ето какво не трябва да правите, за да имате късмет през новата година…

Не изхвърляйте боклука
Китайците вярват, че така ще изхвърлите богатството от дома си заедно с късмета.

Забравете за месото
Китайците препоръчват да се избягва месото от уважение към будистките богове, които, както е известно, са против убиването на животни. В Китай вярват, че на този ден всички богове се срещат и си пожелават Честита нова година и затова не трябва да ги разстройвате.

Не се подстригвайте и не си мийте косата
На мандарин китайски думата за коса („fa“) звучи по същия начин като началото на думата „facai“, което се превежда като „стани богат“. Затова се смята, че измиването на косата „отмива щастието и богатството“. Можете да направите това в деня преди Нова година – за да спечелите „ново богатство“ през новата година. Основното нещо е да не правите това директно на Нова година – в противен случай ще донесете проблеми на вашите роднини от мъжки пол.

Не носете бяло или черно
Основният цвят на китайската Нова година е червеният. Той е този, който носи късмет или щастие. Бялото и черното от своя страна се свързват с траур и трябва да се избягват.

Внимавайте какво казвате
Не забравяйте, че будистките богове бдят над вас! Избягвайте думите, свързани с болест, смърт, бедност. Ако наистина трябва да говорите за това, използвайте лайфхак от хората в Китай – вместо „някой умря“, кажете „някой си отиде“.

Какво друго не можете да правите на китайската Нова година:

Не приемайте лекарства – вярва се, че така ще се прокълнете и ще боледувате през цялата следваща година.

Не чистете – нито на първия, нито на втория ден. Тези дни са рожденият ден на бога на водата, така че покажете малко уважение.

Не шийте, иначе ви очаква трудна година.

Не използвайте ножове или ножици – остриетата се свързват с остри думи, които хората казват, когато се бият.

Не подарявайте часовници, ножици или круши на близките си – ще донесете лош късмет на всички.

Не чупете чиниите – и ако нямате късмет, увийте счупените парчета в червена хартия и кажете фразата „здрави през цялата година“.

Не разплаквайте децата си – сами знаете до какво ще доведе това.

Не ходете на лекар и не посещавайте близки в болницата.

Не давайте и не вземайте назаем.

Опитайте се да не убивате никого – нито съседа, който използва перфоратор в десет вечерта, нито животни (ако живеете извън града и отглеждате например кокошки).

Как да привлечете късмета през новата година

Поздравете всички, които срещнете в този ден. По този начин им пожелавате здраве и богатство.

Носете червено. Китайската нова година е моментът да извадите от шкафа онези червени дантелени бикини, които стоят в гардероба от дълго време. В идеалния случай всичко по вас трябва да е червено.

Споделете мандарини. Колкото повече хора почерпите с мандарини на този ден, толкова повече късмет ще имате вие ​​(и те) през новата година. Всичко е просто – на китайски „мандарин“ е в съзвучие с думите „късмет“ и „злато“.

Пазарувайте. Нова година – нови придобивки! Важно: не купувайте обувки и книги, това е лош късмет.

Забавлявайте се. Това ще ви донесе късмет през цялата година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *