ЛюбопитноНовинки

Какво символизират цветовете, с които обличаме дома си в празничните дни

Коледа е. Съвсем скоро ще изпратим 2023-та и ще посрещнем 2024-та. Украсяваме домовете си, коледните дръвчета – но знаем ли какво послание носят цветовете, в които ги обличаме?
Преди появата на християнството, хората са опитвали да преодолеят страха от зимата и да приветствата раждането на новия живот, пробуждането на света за пролетни емоции. Затова цветовете, които най-често липсват през този период от годината, са използвани най-често в украсата на дома, за да „извикат“ късмета.

Зелено – символ на живота

Зеленото е символ на новия живот, на покълването, на младите растения. Коледното дръвче внася свежест в дома и ни помага да победим сивотата на зимата.

Червеното – цветът на живота и раждането

Казват че червеният цвят притежава много силна символика. Той е символ на ябълката, която Ева откъсва. А също така е символ на кръвта, новото раждане, на раждането и на здравето. В празничнята обредност се използва и плодът на дряна, който също е наситено червен. Червеното носи послание за нов живот, здраве и сила.

Златното – символ на властта

Златистото се свързва със слънцето и неговото сияние. Това е цветът на пламъка, топлината, на огъня, който ни сгрява и ни събира през зимата около себе си…

Среброто – цветът на звездите

Сребристото се свързва с блясъка на звездите в студеното зимно небе. Често използвано е в Германия и скандинавските държави.

Бялото – цветът на зимата

Бялото е цветът на снега, на зимата. То ни напомня за климатичните условия в дните, в които се празнуват Коледа и Нова година.

Синьото – цветът на скъпоценните камъни и Дева Мария

През Средновековието синьото било символ на богатство, лукс, а също така и цветът, в който най-често били рисувани одеждите на Дева Мария.

Снимки: pxhere

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *