Добра форма

Какво трябва да знаете за атлантическата диета и ползите от нея

Средиземноморският хранителен режим ни съветва напълним чинията си със здравословни мазнини, риба, ядки, плодове и зеленчуци. Диетолозите го смятат за един от най-здравословните начини на хранене. Полезен е за сърцето, помага да отслабнем и ни пренася на брега на морето.

Средиземноморската диета беше обявена за най-добрата диета от U.S. News and World Report.

Но напоследък се конкурира много с т.нар. атлантическа диета, при която има няколко ключови разлики.

Според проучване, не е нужно напълно да изключите месото и картофите, за да поддържате талията, холестерола и нивата на кръвната си захар под контрол.

Атлантическата диета идва от традиционните модели на хранене в северозападната част на Иберийския полуостров – по-специално северозападна Испания и северна Португалия. Сравняват я с по-известната за момента средиземноморска диета и има защо. И двете насърчават свободната консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, зехтин, ядки и риба, като позволяват умерена консумация на вино.

Основната разлика е, че типичната атлантическа диета позволява повече говеждо и свинско месо и в нея има тенденция да се включва повече нишесте от средиземноморската.

Какво може да ядете според атлантическата диета?

Местните пресни храни, които са сезонни и минимално преработени, са фокус на този хранителен режим.

Основни продукти в диетата включват плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, картофи, боб, зехтин, риба и други морски дарове, мляко и сирене, както и сушени плодове и ядки, особено кестени. Атлантическата диета също позволява умерени количества говеждо, свинско, птиче месо и вино.

Тук обаче трябва да забравите за пържените храни. Кухнята в региона на Испания и Португалия е предимно скара, печено, на пара или задушено. По-специално задушаването е метод на бавно готвене, който може да помогне за запазване на хранителните вещества и подобряване на вкуса, включвайки съставки като морски дарове, постно месо, зеленчуци и бобови растения.

Какви са ползите?

Атлантическата диета е с ниско съдържание на наситени мазнини и богата на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини. В проучване от тази година, което включва 574 участници, тези, които са спазвали диетата в продължение на шест месеца, са забелязали значителни подобрения в обиколката на талията и HDL (т. е. добрия) холестерол.

Други скорошни проучвания показват, че атлантическата диета може да помогне за намаляване на депресията и да увеличи дълголетието.

Атлантическата диета се фокусира върху морски дарове и здравословни мазнини, като тези в рибата и зехтина. Това може да допринесе за подобряване на здравето на сърцето и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Подобно на средиземноморската диета, ползите за здравето от атлантическата диета са свързани с по-добра мозъчна функция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *