КрасотаНовинки

Какво знаем за лечението на акне и поствъзпалителната хиперпигментация?

Само който не е имал пъпки по лицето, не може да разбере за ужаса, който човек изпитва, когато се погледне в огледалото. И за всяческите опити те да бъдат прикрити.

Свикнали сме да мислим, че акнето се среща само през пубертета и в млада възраст. Но всъщност то е значим проблем и за много възрастни.

Акнето е едно от най-често срещаните хронични възпалителни кожни заболявания сред възрастните. И е осмото по честота заболяване в света.

Около 9% от всички хора страдат от форма на акне.

70% от заболелите са младежи, като преобладава мъжкият пол, и заболяването стартира на около 12-годишна възраст.

Симптомите обаче могат да продължат до и над 25-годишна възраст, с повишена честота сред женския пол в тази възрастова група. В над 10% акнето персистира при жените и до средна възраст – акне на зрялата възраст.

Многобройни проучвания показват,че пациентите с акне във възрастовата група 20-30 години са основно жени. Определена връзка с тежестта на клиничната изява има с рискови фактори като фамилност, възраст и особености на обмяната на веществата, по-слабо с диета и пушене.

Консултиране и лечение на пациенти с акне

В дерматологичната практика пациентите са на възрастта от 13 до 35 години. Консултират се най–често с оплаквания, съпътстващи заболяването. Или проявени след отзвучаване на острата фаза – белези на кожата, трайно зачервяване и пигментиране на мястото на обривите, неравности.

В повечето случаи трудно определят кожата си – дали е мазна или суха, чувствителна ли е, зачервена, неравна, възпалена. Споделят, че не се подобрява от нищо и търсят съвет, когато вече не понасят добре продуктите за лечение или не знаят какво да предприемат.

Самостоятелното третиране без поставена диагноза и съвет води до отлагане във времето на подходящото лечение. Като следствие на това при почти половината от консултираните пациенти се налага медикаментозно лечение.

Закъсняла консултация няма, но своевременната подходяща грижа за проблемната кожа води и до по-бързи резултати.

Тежестта не се определя само от броя и засегнатата площ. Дори комедоните могат да оставят белези. Ранното и ефективно лечение предпазва от трайни последици. Не само кистичното акне може да предизвика тежко увреждане на кожата, но и неправилното и твърде агресивно лечение на по-леките форми.

По-тежко изразено акне, нелекувано до момента, или неповлияло се от гелове, съдържащи агресивни съставки, достъпни без рецепта и лекарско предписание, може да бъде трудно повлияно и да изисква комплексен лечебен подход.

Фармацевтите могат да дадат съвет, разбира се. Чести са и консултациите в аптеките.

Но ако за около 6 седмици не е постигнато подобрение в състоянието, е препоръчително да се потърси лекар и да се постави правилната диагноза.

Също и когато пациентът не е сигурен, че има акне, например защото никога досега не е имал. Други диагнози като розацея, периорален дерматит, фоликулит, медикаментозни реакции, болести на обмяната може да имат подобна клиника. Някои хормони и лекарства могат да предизвикат акнеичен обрив.

Ако въпреки грижите акнето се влошава, и ако се формират кисти и нодули, съвет от дерматолог ще спести време в лечението, преди да има трайни последици.

Психологическото и емоционално въздействие на акнето

Акнето е заболяване, което може да повлияе социалния живот, себеоценката и да отключи склонност към депресии и тревожност. То не е само физическо заболяване.

Акнето е най-често срещаното кожно заболяване. Затова се приема за нормална част от развитието в периода на пубертета и се подценява сериозното влияние, което би могло да има върху качеството на живот на един млад човек в училище или в обществото.
То предизвиква социални, физиологични и емоционални проблеми, подобни на тези при хроничните здравословни проблеми.

Само по себе си предизвиква стрес, липса на увереност и нарушава социалния живот.

Психологичните фактори могат да имат значима роля при акнето.
Емоционалният стрес сам по себе си може да обостри акнето. Самото състояние може да бъде причина за фобии, ниско самочувствие, депресия. Психични заболявания като обсесивно–компулсивни разстройства и психози, анорексия могат да бъдат основани на оплаквания, фокусирани върху акнето.

Дори леките форми на акне могат да бъдат притеснителни и смущаващи. Психологичните и социални въздействия при пациенти с акне могат да са голям проблем, особено защото засегнатите са в решаващ период, когато развиват своята личност. През този период за един подрастващ е много важно приемането от връстниците, което е силно свързано с физическия външен вид и привлекателност.

Някои избягват зрителен контакт, дълга коса покрива лицето, тежък грим, ограничават спортове като плуване, когато проблемът е на тялото. Пораждат се трудности с общуването с другия пол, неувереност, срамежливост в училищното представяне, ограничава се изборът на професия, хобита, притеснения на интервюта.

Акнето се проявява от лека форма на невъзпалени лезии – комедони – отворени и затворени, по-тежка форма с възпалителни – папули и пустули, до тежка форма – кистични и възловидни болезнени обриви.

Някои пациенти с много леки форми на клиника са убедени в тежестта и дори при отсъствие на обриви считат, че имат тежко акне и развиват проявите, описани по-горе.

Постинфламаторна хиперпигментация

Често следствие от възпалителни дерматози е промяната в оцветяването на кожата на мястото й, наречено постинфламаторна хиперпигментация. Дължи се на натрупването на меланин в кератиноцитите и варира по интензитет. Възпалителните процеси в епидермиса стимулират производството на пигмент от меланоцитите и го предават на кератиноцитите в епидермиса. Обикновено се появява на изложените на ултравиолетово облъчване места. Счита се за временна хиперпигментация и може да бъде предотвратена чрез редовното използване на слънцезащита.

Лечението е трудно и е процес, продължаващ 6 – 12 месеца до постигането на желаните резултати.

Повърхностните промени се лекуват с депигментиращи средства за локална употреба – хидрохинон, азелаинова, коджикова киселина, аскорбинова киселина, трихлороцетна, гликолова киселина, ретиноиди. Някои от тези съставки, при неправилно прилагане в неподходяща концентрация могат да предизвикат раздразнение и да има обратен на очаквания резултат – да засилят пигментацията. Те повлияват промените в повърхностните епидермални слоеве, но невинаги достигат до по-дълбоките нива.

Химичният пилинг отстранява най-повърхностния слой на кожата и открива по-гладък и тонизиран подлежащ слой. Лазерен пилинг и микродермабразио са методи за повлияване на по-дълбоките промени.

Иновация за третирането на постинфламаторната хиперпигментация е Thiamidol® – съставка, която компанията зад бранда Eucerin® – Beiersdorf, проучва в продължение на над 10 години и успява да отсее като най-подходяща за третиране на хиперпигментация при човешка кожа измежду 50 000 други тествани вещества.

Днес патентованият от компанията Thiamidol® осигурява най-добрия баланс между отличен резултат и поносимост при всеки тип кожа.

Продуктите, съдържащи Thiamidol®, са подходящи за средна към дълбока пигментация за локална употреба, с много добро повлияване.

Thiamidol® е най-мощният инхибитор на човешката тирозиназа – ензимът, отговорен за синтеза на меланина. Действа на първото и основно ниво – производството на меланина. Много сравнителни проучвания доказват ефикасността му, сравнена с хидрохинон 4%. За разлика от него обаче, Thiamidol® е безопасен за ползване неограничено време и от всички типове кожа.

Наскоро брандът Eucerin® представи уникални за пазара продукти, които целят както активно акне, така и третиране на петна след акне/ постинфламаторна хиперпигментация, и предпазват от образуване на нови петна.

Става въпрос за Eucerin® DERMOPURE Серум с тройно действие и Eucerin® DERMOPURE Защитаващ флуид SPF30.

Eucerin® DERMOPURE Серум с тройно действие съдържа уникалната, патентована съставка Thiamidol®, ефективно контролира лъщенето на кожата и намалява интензитета на петната след акне. Формулата съдържа още салицилова киселина за намаляване на пъпките, както и Licocalcone A за предотвратяване по-нататъшната поява на пъпки и несъвършенства. Себум-регулиращата технология оставя кожата суха на вид и добре матирана за дълго време. Препоръчително е серумът да се нанася сутрин и вечер върху цялото лице след почистване. Първите видими резултати са налице само след две седмици употреба по два пъти на ден и състоянието на кожата допълнително се подобрява в хода на целия препоръчителен курс от 12 седмици.

Eucerin® DERMOPURE Защитаващ флуид SPF30 помага да се предотврати потъмняването на белезите след акне в резултат от излагане на слънце, докато контролира лъщенето на кожата. Съдържа ефективни филтри срещу ултравиолетовите лъчи тип A и B за слънцезащитен фактор 30. Антибактериалният декандиол помага да се предотврати появата на нови пъпки, а Licochalcone A успокоява раздразнената кожа. Немазната формула без аромат съдържа още себум-регулираща технология за дълготраен сух ефект и матирана кожа. Препоръчителната употреба е всяка сутрин върху добре почистена кожа и през деня, колкото често е необходимо.

Правилната грижа за кожата е важен аспект от лечението на акнето и предотвратяването на последствията от възпалителните процеси.
Важно е редовното почистване на кожата от излишния себум и замърсяванията с продукт за ежедневна употреба, несъдържащ сапун и аромати.

Тонизира се с продукт, отпушващ порите, без да изсушава и дразни кожата – тоник или мицеларна вода.
При запушени мастни жлези и множество комедони се използва ексфолиант. Мазната кожа се почиства с продукти със салицилова киселина, сухата и смесена кожа – с продукти без киселини.

Вследствие на активното третиране е важно поддържане нивото на хидратация на кожата, за да се овладее сухотата. Кожата е матирана, но става по-суха и чувствителна, затова част от грижата за акнеична кожа са продуктите за хидратация и интензивна успокояваща грижа.

При силно омазняване и зачервяване се прилага специфична грижа – матиращ флуид, съдържащ салциловата киселина, която има кератолитично действие, редуцира комедоните, действа антибактериално. В комбинация с гликолова киселина има обновяващо действие, като подобрява и възпалителните обриви.

Продукти, съдържащи бензоилпероксид, антибиотици или ретиноиди се прилагат вечер по предписание от дерматолог.

През деня независимо от сезона, е задължителна слънцезащитата – кожата е по-чувствителна към слънцето и има риск от раздразнения и пигментации. За акнеична кожа са подходящи гел-крем или флуид – леки формули, които се абсорбират бързо и матират.

И накрая нека кажем, че…

Акнето е лечимо и ранните мерки са съществени за успешното му овладяване и превенция на пост-възпалителните белези. Своевременното лечение е най-добрата превенция на трайните последствия.
Основна част от успеха на лечението на акне е пациентът да е наясно със заболяването си, стадия и състоянието на кожата му. Повлияването отнема време и е трудно пациентът да остане оптимист. Съчетаването на локална със системна терапия предизвиква раздразнение и дехидратиране на кожата. Затова е нужно наблюдение, търпение и доверие в процеса.

За автора:
Д-р Милена Генчева е специалист дерматолог във Варна с над 20 години опит. Извършва диагностика и съвременно лечение на всички видове кожни и венерически заболявания;има подчертан интерес и опит в сферата на естетичната дерматология. Автор и съавтор е на 10 публикации на различни международни и национални форуми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *