ЗдравеНовинки

Кампания разяснява значимостта на онкологичната грижа

АстраЗенека България започва информационна кампания. Това се случва в Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Кампанията ще протече под мотото „Ново нормално, същият рак“. Тя е част от глобалната инициатива на компанията New Normal, Same Cancer.

Провокирана е от забавянето или отлагането на диагностиката и лечението на онкологичните заболявания в световен мащаб, заради пандемията.

Данните показват, че през 2020-а новодиагностицираните случаи на рак в световен мащаб са намалели с 40%.

Твърде вероятно е тенденцията да се влоши следствие на продължаващата пандемия.

Тази равносметка звучи още по-притеснително на фона на доклад на Световната здравна организация от началото 2020 г. В него се посочва, че до 2040 г. случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски и средни доходи. Причината – липса на инвестиции в профилактика и грижи.

В световен мащаб увеличението може да е 60%, ако не се вземат мерки навреме.

Според СЗО, най-малко 7 млн. души могат да бъдат спасени през следващото десетилетие, ако държавите от цял свят обединят усилия в превенцията и контрола на онкологичните заболявания.

„Ново нормално, същият рак“ има за цел да насърчи пациентите, диагностицирани с онкологично заболяване, да възобновят лечението си. Ако то е било временно прекъснато поради страх от заразяване с коронавирус. А хората с вероятни симптоми на рак или тези, които са пропуснали профилактичните си прегледи – да не чакат и да се консултират с лекар. Разбира се, при спазване на всички превантивни мерки за предпазване от COVID-19.

 

Кампанията у нас се провежда в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД), Българска асоциация по медицинска онкология (БАМО), Клуб „Млад онколог“, Национална пациентска организация (НПО), Фондация „Една от 8“ и Фондация „Cancer Care”.

Всички партньори в инициативата имат ясен призив към обществото: „Не чакай. Свържи се с лекар. Прегледай се.“

Според тях, тези действия са от решаващо значение, защото докато светът се адаптира към новото нормално, заплахата от рак остава същата и продължава да е глобално предизвикателство.

Инициативата за повишаване на осведомеността за раковите заболявания у нас ще се проведе през официалните канали на АстраЗенека България в социалните мрежи – Facebook страниците „Животът те обича“, „Сърцето помни“ и „Диабет.бг“, както и Linkedin страницата на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *