Карла Бруни и Жулиет Бинош си отрязаха косите в подкрепа на жените в Иран

Карла Бруни и Марион Котияр дададоха старт на флашмод под мотото #HairForFreedom. Събитието бе подкрепено от още френски актриси и знаменитости.

В Иран вече трета неделя продължават протестите, предизвикани от смъртта на младата Махса Амини.

Двадесет и две годишната Амини почина през септември, след като беше арестувана от нравствената полиция за „неподходящо облекло“, което предизвика протести, прераснали в най-голямото протестно движение на опозиция срещу иранското ръководство от 2019 г. насам.

Силите за сигурност започнаха да потушават протестите и по информация от правозащитни групи хиляди протестиращи са били арестувани, стотици са били ранени и над 100 души са били убити.

В момента в Иран продължават протестите и жените, участващи в тях, свалят хиджабите и горят, режат и косите си.

Джейн Биркин, Изабел Юпер, Марион Котияр, Жулиет Бинош, Софи Марсо са само част от френските знаменитости, подкрепили протестите.

И ако Карла отряза един кичур, Жулиет Бинош подстрига косата си наполовина.

Флашмодът е с #HairForFreedom (коси за свобода).

След революцията през 1979 г. жените загубиха много от фундаменталните права в обществото – правото на движение, работа, както и на попечителство над децата над 7 г. Те са длъжни и да покриват косите си и да носят хиджаб. След началото на протестите в Иран загинаха още няколко млади момичета, в това число 16-годишна видеоблогърка.

Преди известно време в подкрепа на жените в Иран се обяви и Анджелина Джоли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *