Катя Паскалева: Хората станаха по-материални, отколкото заслужава един кратък човешки живот!

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но цялото ѝ детство минава в Перник. Започва кариерата си на актриса с участие в самодейния театър, в който играят нейният баща и близки негови приятели.

Едва на 7 г. се превъплъщава в образа на момче, син на партизанка.

Ранното ѝ детство протича в Благоевград, а ученическите години в Перник, където играе в професионалния пернишки театър като ученичка.

През 1963 г. влиза във ВИТИЗ. През 1967 г. завършва актьорско майсторство в класа на Методи Андонов. Работи в драматичните театри в Добрич и Пазарджик, в Пловдив, в театър „София“.

От 1985 г. е актриса в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Член е на Съюза на българските филмови дейци.

Снима се гола в „Козият рог“ и става първата българска актриса, която застава пред камера без дрехи.

Ролята си във филма смята за съдба. В главните роли са тя (Мария), Антон Горчев (Караиван) и Милен Пенев (Овчаря). Автор на музиката към филма е Мария Нейкова, като по-късно по текст на Богомил Гудев се ражда популярната песен „Двама“. Избират Катя Паскалева между 1000 претендентки седмица преди започването на снимките. Произведението е на крачка от номинацията за „Оскар“…

Ще я помним винаги с ролите й в „Понеделник сутрин“, „Матриархат“, „Отклонение“, „Шарен свят“, „Мъже без работа“, „Нона“, „Иван Кондарев“, „Вилна зона“, „Слънчев удар“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Елегия“, „Най-тежкият грях“, „Равновесие“, „Поетът и дяволът“, „Тази хубава зряла възраст“, „Ева на третия етаж“, „Спирка за непознати“, „Аз, графинята“, „Брачни шеги“, „Мълчанието“, „Аритмия“, „Хайдути“.

Има страхотни роли и в театъра – като Албена от „Албена“ на Йордан Йовков, Розалинда в „Както ви се харесва“ на Уилям Шекспир, Нина Заречная от „Чайка“ на Антон Чехов, Мег в „Рожден ден“ и Сара в „Любовникът“ от Харолд Пинтър.

В края на живота си подготвя моноспектакъла „Скитница“.

Била е женена 2 пъти. Първо за художника живописец Георги Божилов-Слона, а след това за сценариста и режисьор Иван Росенов.

„Не примаше халтури и никога не участва в скечове от естрадата и развлекателното шоу“, казва Росенов за Катя.

На 23 юли 2002 г. умира в София на 56 г. след продължително боледуване от рак на гърлото с метастази в белите дробове. Причина за заболяването е дългогодишно тютюнопушене.

„Играе ми се. Не ме ласкаят наградите. За мен са важни разбиращите очи в публиката“.

„Най-сериозното нещо в изкуството е да не се вземеш на сериозно!“

„Хората станаха по-материални, отколкото заслужава един кратък човешки живот. Забравят, че всичко е тленно.“

„Ако не съм влюбена в режисьора, измислям, че съм влюбена, иначе го намразвам. Така май и с партньорите – всеки обичам, докато играем.“

„Повече шубе имам на сцената, пред камерата е по-уютно някак, няма го зрителя в оная непосредственост…“

„Бая съм отказвала роли – ако съм играла някоя пошлотия, то е от наивност, не от лакомия. Уж разчитам първоначално на  себе си, после се предавам на режисьора – всяка жаба да си знае гьола. „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.