Кирил Маричков с наградата на София на СФФ

Кирил Маричков ще получи Наградата на София по време на 23-ия София филм фест. В чест на легендарния  музикант ще бъде показан и филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988).

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. Свири на пиано от малък, но следва инженерство. През 1967 г. заедно с Петър Цанков създават „Щурците“. Името е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално музикантите свирят песни на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции. Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор.

„Щурците“, 1980 г.

„Щурците“ имат записани 12 студийни албума и много малки плочи. През 1967 г. групата работи и с Георги Минчев, с когото печелят първото официално признание – песента на композитора Борис Карадимчев „Бяла тишина“ получава първа награда на фестивала „Златния Орфей“. През следващата 1968 година излиза първата малка плоча, включваща песните „Веселина“, „Звън“, „Малкият светъл прозорец“ и „Изпращане“.

Популярността им е най-голяма през 80-е години, когато излизат албумите „20-и век”, „Вкусът на времето”, „Конникът” и „Мускетарски марш”. Текстовете на песните им са дело на някои от най-известните и талантливи български поети.

В кариерата си групата има повече от 3000 концерта при препълнени зали. През 1997 г.тя се събира, за да отбележит 30-годишния си юбилей с голямо турне. Излиза 11-ия им албум „30 години Щурците”.

В началото на месец юли 2007 г. „Щурците“ осъществяват национално турне по повод 40-годишнината от създаването на групата в нейния основен състав – Кирил Маричков, Петър Гюзелев, Валди Тотев и Георги Марков. Всички концерти са безплатни за публиката. Издаден е и последният, 12-и албум на групата „На прага на сърцето”.

Наред с музиката на „Щурците“, Кирил Маричков записва и два солови албума – „Зодия Щурец” и „Искам да кажа”.

Кирил Маричков е автор и на музиката за осем български филма, сред които култовият „Вчера” на Иван Андонов, откъдето е и песента „Клетва” (една от най-популярните песни в българското кино), „Адио, Рио”, „Индиански игри”, „Вампири Таласъми”, „Дунав мост” (с песента „Моят свят”), „Най-важните неща” (с песента „Обичам те завинаги”).

„Много исках да пиша филмова музика. Беше ми интересно и имах усещането, че се справям. Тогава Иван Андонов, с когото бяхме близки, правеше своите филми. Гледах отстрани и много ми се искаше и аз да напиша музика за някой негов филм. Никога обаче не се осмелих да му намекна това. Но съдбата очевидно си е знаела работата и един ден той ми каза: „Абе знаеш ли, ще правя филм за 60-е години, за битълсовото време. Ще се казва „Вчера”. Ще ми се ти да напишеш музиката.” Вътрешно направо се взривих от радост и така започнаха нещата“, спомня си за времето на първата си филмова песен „Клетва“ Кирил Маричков.

От 2013 г. Маричков е член на супергрупата „Фондацията”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *