ЗдравеНовинки

Когато душата страда, тялото реагира: симптоми на тревожност, които не трябва да пренебрегвате

Тези, които страдат от пристъпи на паника и тревожност, знаят много добре, че това е много сложно състояние и че се проявява по различни начини.

Камран Бед, квалифициран лекар по психично здраве, разкрива физическите симптоми на тревожност, които често не можем да свържем с психологическо състояние, но не трябва да пренебрегваме…

„Режим на скованост“

Когато дадена ситуация предизвиква безпокойство, много често тялото може да премине в „режим на замръзване“ или „режим на скованост“. „Когато това се случи, раменете може да се повдигнат, мускулите на лицето и челюстта да се стегнат и понякога можете да почувствате тялото си изтръпнало“, обяснява Камран.

Сякаш не можете да се движите… За да преодолеете ситуацията, започнете да правите ежедневни разходки или да се занимавате с йога.

Чувство на дезориентация

Тревожността може да накара човек да се почувства дезориентиран в пространството. „Това може да увеличи безпокойството и дори паниката, и ако не се лекува, може да продължи дълго време“, предупреждава Камран.

Той предлага в тези моменти да се съсредоточите върху краката си, за да възстановите баланса и чувството си за пространство.

Задух

На някои хора им е трудно да дишат, когато са тревожни – дъхът им става насечен и учестен. „Това не трябва да се пренебрегва като симптом, защото не е добре за тялото. Може да се стигне до хипервентилация, което пък да причини паническа атака“, обяснява Камран.

Ключът към подобряване на ситуацията е да възстановите „активното дишане“, казва експертът. Това включва дълги дълбоки вдишвания през носа и бавно издишване през устата, сякаш духате свещ.

„Активното и съзнателно дишане може да помогне за успокояване на симпатиковата нервна система, която може да е преминала в режим на „борба“, когато е в стрес. „С 10 до 15 бавни вдишвания можете да намалите безпокойството си доста бързо“, казва той.

Изпотяване на тялото

Неконтролируемото изпотяване е нормална реакция на тревожност или стрес. Независимо дали става въпрос за дланите, подмишниците или челото.

„Изпотяването не бива да се пренебрегва, защото е ясен знак, че тялото е в стрес и се бори“, казва експертът. „Ключът е да останете спокойни, особено в мислите си.“

Проблеми със съня

Неспокойният ум може да повлияе на това колко колко бързо можете да заспите. Камран казва, че ако симптомът бъде пренебрегнат, е възможно да стане редовно състояние. А това води след себе си много проблеми – с теглото, сърцето, кръвното налягане.

„За дълъг период от време лошият сън поради тревожност може да причини липса на концентрация, умора и дори проблеми с храносмилането. Един от ключовите начини да помогнете на ума си да се успокои, е да си представите ума си като „черен“, празен екран. Точно както бихте изключили телефона или телевизора си. Това ще ви помогне да намалите умствената активност, да се отпуснете и да заспите по-лесно.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *