Кои са шестте препятствия пред Доналд Тръмп по пътя към президентския стол

Доналд Тръмп потвърди, че ще се кандидатира отново за президент през 2024 г., което ще бъде третата му поредна кандидатура.

Изключително рядко е човек да се кандидатира отново, след като вече е бил победен на президентските избори, пише Би Би Си.

В речта, която продължи повече от час, Тръмп се похвали най-вече с резултатите от собственото си президентство и критикува първите две години от управлението на Джо Байдън.

Тръмп умее да привлича вниманието на медиите със своя пламенен стил на изразяване. Има и лоялни избиратели. Какви пречки обаче стоят пред бившия президент по пътя към Белия дом, обяснява Би Би Си.

Наследството от миналото

Преди шест години Тръмп не заемаше политически пост и избирателите можеха да проектират своите надежди и желания върху него. Тръмп постигна някои забележителни политически постижения като намаляване на данъците и реформа на наказателното правосъдие. Той обаче имаше и някои значителни провали. Атакуван е много и заради действията му по време на пандемията от коронавирус.

Събитията от 6 януари

Тръмп ще трябва да защити по някакъв начин действията си от последните дни на своя мандат и ролята си в атаката срещу Капитолия на 6 януари.

Налице са правни проблеми

В момента срещу него се води наказателно разследване за намеса в изборите в Джорджия и разследване за гражданска измама срещу неговата бизнес империя в Ню Йорк. Освен това го съдят за клевета, има обвинения в сексуално посегателство и федерални разследвания за ролята му в атаката на Капитолия и боравенето му с класифицирани материали след края на мандата му. Всяко от тези разследвания може да доведе до мащабни процеси, които да провалят кампанията му за кандидат-президент.

Има силни противници

Тръмп се изправи срещу губернатора на Флорида, който беше смятан за фаворит на републиканските първични избори преди шест години. Джеб Буш обаче в крайна сметка се оказа „фаворит само на хартия“. Гласоподавателите републиканци не споделяха възгледите на Буш за имиграцията и образованието. Ако Тръмп иска номинацията през 2024 г., може да се наложи отново да победи губернатора на Флорида. Рон ДеСантис обаче има силна подкрепа от основните поддръжници на партията.

Спад в популярността

Проучванията показват, че Тръмп изостава от ДеСантис с двуцифрено число в пряка надпревара за републиканските гласове в Айова и Ню Хемпшир. Тези два щата гласуват много по-рано на републиканските първични избори. ДеСантис води пред Тръмп с 26% във Флорида и 20% в Джорджия. Екзит половете от междинните избори миналата седмица показват, че той вече не е много популярен, дори в онези щати, които са ключови за спечелването на общите избори.

Възрастта не е порок, но…

Ако спечели президентските избори, Тръмп ще бъде на 78 години по време на встъпването си в длъжност. Т.е. той ще бъде вторият най-стар президент в историята на САЩ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *