Концерт, посветен на Никола Гюзелев

Сопраното Цветелина Василева, мецосопраното Мариана Пенчева и басът Георги Киров ще пеят на концерта, посветен на Никола Гюзелев. Специален гост е световноизвестният италиански диригент Серджо Олива. А в програмата са включени откъси от любими опери на Верди, Пучини, Бизе.

На 23 юни в зала „България“ ще се състои и връчване на Международната награда „Никола Гюзелев’’ за оперно-изпълнителско и изобразително изкуство. На церемонията ще бъдат наградени Цветелина Василева, Георги Киров и сценографа Любомир Йорданов (1934-2012).

Големият оперен певец Никола Гюзелев е роден в Павликени на 17 август 1936. Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Започва да пее от съвсем малък. В същото време осъзнава, че притежава и друга дарба – на художник.

През славната си кариера Никола Гюзелев пее на най-големите оперни сцени като „Ла Скала“ – Милано, „Щатсопера“ – Виена, „Щатсопера“ и „Дойче Опер“- Берлин, „Ковънт Гардън“- Лондон, „Гранд Опера“ – Париж, „Болшой театър“ – Москва, „Метрополитън опера“ в Ню Йорк.

През 2016 по повод 80-ата годишнина от рождението му в БАН е учредена Международната награда “Никола Гюзелев“ за оперно изпълнителско и изобразително изкуство. Тя се връчва на талантливи оперни певци и диригенти, както и талантливи художници-сценографи, доказали с работата и постиженията си високото ниво на своето майсторство и талант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.