Новинки

Коронацията на 6 май: златна карета, милиони туристи и един Чарлз (видео)

На 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон ще се състои коронацията на Чарлз Трети. Той ще бъде коронясан заедно с кралицата консорт Камила.

„Това е много рядко събитие, случва се веднъж в живота. Церемонията датира от 1000 години и не се е променяла съществено. Това я отличава от другите кралски династии в Европа. Ново е използването на вече употребявани одежди – мантия, която е изработена преди 200 години за коронацията на Джордж IV, ръкавица за дясната ръка от прадядото на Чарлз III“, коментира проф. Румен Генов, историк и изследовател на британската история, в ефира на „България сутрин“.

До Уестминстър Чарлз III и Камила ще използват карета, изработена за диамантения юбилей на Елизабет II. Връщането в Бъкингамския дворец ще стане с по-стара – златна карета, която се тегли от 8 коня.

74-годишният крал на Великобритания ще бъде облечен в коприна, злато и скъпоценни камъни.

На 1 май Бъкингамският дворец публикува пълния списък с дрехи и бижута, които новият британски монарх ще носи преди и по време на церемонията.

Над 1000 гвардейци, офицери и музиканти се готвят усилено за деня на събитието. А по улиците на Лондон вече има хиляди хора, дошли от цял свят, с надеждата да видят кортежа на Чарлз III. На церемонията ще присъстват и 6000 военни

Това е събитие веднъж в живота и аз много се радвам да бъда тук„, казва Дона Уернер.

Очаква се туристите в деня на коронацията да бъдат над 2 милиона.

Церемонията започва в 13 часа българско време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *