Кожата на ръцете – как да я съхраните млада: няколко лесни домашни рецепти!

Кожата на ръцете, също както зоната и около очите и деколтето, е много уязвима.

Постоянно подложена на влиянието на миещите препарати, атмосферните условия и възрастовите изменения в организма, тя има нужда от специална грижа.

Практически в кожата на ръцете почти няма мастни жлези, което означава, че отсъства и защитна липидна преграда.

Влагата се запазва 3-4 пъти по-малко, отколкото в другите кожни участъци. И резултатът е – минимум защита при максимум въздействие на вредните фактори. Какво е решението?

Правило 1. Не си и помисляйте да вършите домашните си задължения, без да сте сложили ръкавици. Всяко съприкосновение на кожата с препаратите и водата е пагубно. Не се заблуждавайте, че омекотяващите вещества, изписани върху препарата ви за миене, действително се грижат за кожата – не помагат.

Правило 2. Грижете се за тях ежедневно. Не е достатъчно да ги измиете със сапун, когато се приберете у дома. Първо, измиващото средство трябва задължително да е с PH 5.5 – никакви агресивни гелове. След това трябва да попиете внимателно водата – всяка капка, а накрая – да нанесете крем. Тук изборът ви е повече от добър. Четете внимателно указанията на опаковката – какво е действието му. Нанасяйте крем всеки път, когато сте мили нещо, 40 минути преди да излезете навън.

Изключително добре се отразяват на кожата нощните процедури – нанесете богат слой мазен крем, сложете меки ръкавици и си легнете с тях. На сутринта кожата ще ви бъде нежна като коприна.

Правило 3. Два или три пъти седмично се погрижете да направите СПА процедури. Добре е да посетите салон, но и в домашни условия също ще се получи.  Повечето козметични фирми предлагат цели серии от скрабове и  кремове. Първо вземете вана с вода, в която сте разтворили билки и масла, след това нанесете крем.

Ваната ще ви отнеме само 10-15 мин., а резултатът наистина е добър.

Картофеното пюре и отварата от ленено семе ще ви помогне, ако кожата е напукана (слага се 1 супена лъжица пюре на 1 л вода или 2 супени лъжици ленено семе на 1 л вода).

Билковите отвари възстановяват и успокояват кожата. Можете да сложите в предварително заврялата вода цвят от лайка, липа. Оставете водата да изстине и потопете ръцете за 10 мин.

У дома можете да си направите и парафинова вана – една от най-популярните салонни процедури. Парафинът изглажда, омекотява, хидратира кожата и възстановява еластичността й. Разтопете парафина и с четка го нанесете върху ръцете – трябва да бъде топъл, но не горещ. След това увийте ръцете в целофан и топла кърпа. След 15-20 минути отстранете парафина и намажете с подхранващ крем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.