Кремена Халваджиян: Любовта е най-големият двигател. А щастието – най-красивият аксесоар!

Кремена Халваджиян е уникална жена. Стилист и дизайнер на най-гледаните у нас тв шоу програми и сериали, собственик на клуб, превърнал се в знаково място за столицата ни, и баба – на две прекрасни деца – Еди и Кай. Усмихната, чаровна, заредена с въображение и емоции, които намират отражение във всичко, което прави. Попитахме я как се раждат костюмите от „Маскираният певец“ и как успява да се справи с всичко…

Здравейте, през този сезон на “Маскираният певец” се наслаждаваме на уникални маски – какво ви вдъхнови за създаването им?

– Ами аз никога не знам какво ме е вдъхновило, oще по-малко пък възприемам работата си като “уникална” (усмихва се). Обикновено се получава един водовъртеж, в който потъвам за няколко месеца, (през което време намразвам и костюмите и живота си:) и накрая осъзнавам резултата, едва когато и зрителят ги види на екран. Истината е, че получих стотици поздравления, като започна шоуто, аз обаче така и не мога да ги възприема. Иначе, ако трябва да бъда по-конкретна, първият костюм, който нарисувах тази година, беше Букетът – съзерцавайки един полилей вкъщи, който е негово умалено копие.

Имат ли маските своя история и съобразявате ли ги с излъчването, емоционалността на изпълнителя под тях?

– Маските имат огроооомна история, ако визираме пътя на тяхното “раждане”, хах. Що се отнася до напасването им с хората, правя го на много по-късен етап, тъй като аз трябва да започна работа доста по-рано от момента, в който вече ще има избрани участници. И тук вероятно се включва интуицията ми, не знам, но в повечето случаи те са се отъждествявали идеално с костюма.

Колко време отнема създаването и изработката на един костюм? Какво остава скрито зад блясъка и невероятната визия за обикновения зрител?

– Ами май всичко остава скрито (усмихва се). Например, чашките на Порцеланът са направени от пластмасови купи за салата. Всъщност, ако върви камера с мен през едни три месеца през лятото, ще се получи един доста интересен сериал!

Тази година избрах 5 подизпълнителя, някои костюми станаха много бързо, други се забавиха изключително много, инфарктни ситуации имаше в изобилие.

Но така или иначе аз съм буквално денонощно от ателие в ателие, защото това не е обикновена дреха по кройка, а се налага всеки един детайл да се измисля как, от какво и по какъв начин ще е най-удачно да се направи.

Имате ли си любима маска?

– Както казах вече – мразя ги, хаха! Но ако оставим настрана емоциите – Рицарят! А и Заекът, Букетът, Булката, Книгата, Очите, Гъбарко, и да… Порцеланът, Циркът. Дори, докато ме питате, ги преживявам като раждане на дете, само като се сетя с колко мъка ми се е получил някой от тях, или пък защото просто идеята ме е радвала много. Или пък се е получил точно така както съм си го представила.

Под коя от маските бихте могли да се скриете без проблем? Коя от тях е най-близка до вас като светоусещане и емоционалност?

– Сутрин в Гъбарко, след обяд в Бикът, вечер Ангелът, днес една, утре друга… Но през по-голямата част от времето за съжаление съм Рицарят, с всичките тежки доспехи, в борба за…всичко!

От известно време всички ние носим маски и това малко или много се отразява на комуникацията ни с околните. Как се справяте лично вие с това “неудобство”?

– Е, темата е много дълга. Ако въпросът е “за” или “против” маските, аз съм “за”. И то на устата, не под брадата! Когато и където се налага, разбира се. Не ми харесва, но е така. За жалост такива времена ни дойдоха до главите. Казвам го наистина с огромно огорчение. Но, ако не проявим разум и ДИСЦИПЛИНА, няма скоро да му се види края. Държа да кажа, че подкрепям и ваксинацията, ние цялото семейство сме ваксинирани.

Това, което виждам, че се случва, е тъжно – хората се обръщат един срещу друг, всяко наложено правило у нас първо се мисли как да бъде “заобиколено”, което е най-малкото тъпо, като става въпрос за живота и здравето.

Мисля си, че ако в днешно време върлуваше чумата, никога нямаше да я преборим, при все, че медицината е толкова напреднала. Днес всеки във Фейсбук може да бъде лекар, министър, президент, да решава и налага правила, методи, решения. Истината е, че светът не отива на добре, че наистина ставаме трудни за контрол и явно се търсят начини такъв да бъде наложен. Но каквото и да предстои, първо трябва да останем здрави, за да ни има. А за да ни има, трябва да мислим с главите си.

Имате ли начин (или маска) за справяне с лошото настроение, лошото време и “лошите” хора – тези, които обикновено са мърморещи, намръщени, вечно недоволни?

– С мрънкащите се справям лесно, с лошите хора – далеч по-трудно. Но водя битки непрекъснато, коства ми много. А с лошото настроение се справям с музика, винаги с музика. И със светли дрехи (усмихва се).

Какво бихте посъветвали хората, които искат да изглеждат добре и в лошото време – на какво да заложат – повече цвят, повече аксесоари, усмивка?

– Да, както вече казах светлите тонове в лошо време винаги помагат. Аз не обичам да давам съвети, но поне за себе си съм открила, че зимата предпочитам белите и екрю тонове. То е малко като с храната. Знаем, че най-полезна за организма ни е храната, която ражда мястото, където живеем. Същото е и с дрехите – ако съобразим цветовете с тези на сезона, добавяме хармония без да се усетим. Усмивката винаги е в плюс. И най-вече сутрин едно “благодаря за всичко”!

Радвате се на прекрасни отношения с човека до вас – каква е рецептата ви за любов и имат ли чувствата отношение към начина, по който изглеждаме?

– Любовта е най-големият двигател. А щастието – най-красивият аксесоар. Рецепта не знам, всеки я научава за себе си по добрия или по лошия начин. Като се замисля, наистина няма щастлив човек, който да изглежда зле. 😊

С повече грим или без филтър – кое от двете предпочитате в своето ежедневие?

– А то без филър не е ли равно на повече грим, хах? Шегувам се. Тъкмо навреме идва този въпрос, защото наскоро така тачените от мен жълти сайтове ме “набедиха” за “по-опъната” от Гала. Каква сме срамота само! (усмихва се)

А нещата са толкова прости – до преди няколко години и аз бях от жените, които са си мислели, че никога няма да се наложи да прибягват до разкрасителни процедури. Но когато една сутрин се оказах с увеличително огледало в ръце, (понеже аз рядко се вглеждам в огледало) и това, което видях не ми хареса, моментално издирих прекрасен дерматолог.

В ежедневието си ходя почти без грим, нося само спирала. Лек ботокс и скинбустер са някак съвсем необходими на едни години. Оказа се, че е трябвало доста по-рано да започна, но това е положението (усмивка). На който не му харесва, да смени канала (пак се усмихва). За щастие едно от вродените ми “качества” е да не чувам хорското мнение, а да имам свое.

Приближаваме се до коледните празници – какво ще си пожелаете на Бъдни вечер?

– Да изчезне Ковид! Да няма никога причина да се носят маски. Да имам един ден без телефон. Светът да се осъзнае. Да се върне пак времето на телефона с кабел. Да имам поне един проект с неограничен бюджет. Да нямам срещи с безмозъчни хора. Да се върне отново надеждата ми за България (надали)…

Мога да продължа, но всъщност ще си пожелая само едно – да сме здрави!

 

Снимки: личен архив, Бебо Халваджиян, Mariana Petrova – mamuri

 

One thought on “Кремена Халваджиян: Любовта е най-големият двигател. А щастието – най-красивият аксесоар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *