ЛичноНовинки

Кристина Газиева: Най-голямото лекарство винаги е бил и ще бъде домът на мама и тате

Кристина Газиева е репортер на bTV Новините с дългогодишен опит в отразяването на теми в сферите на здравеопазването, образованието и социалната политика. Автор е на десетки филми от поредицата bTV Репортерите. А от 2020 година представя и свои авторски материали в рубриката „Спасените” в предаването „120 минути”.

Отличена е за най-добър здравен журналист през 2016 г. и е носител на наградата „Даниела Сеизова – В името на живота”. Тя е и двукратен носител на голямата награда, посветенa на борбата с Хепатит С за обективно отразяване на проблемите на болните – през 2017 и 2018. В края на 2021 г. Кристина спечели Голямата награда „За цялостен принос” на годишните награди „Даниела Сеизова – В името на живота”.

 

Здравейте, Кристина, как се чувствате в отбора на „Тази събота и неделя“?

– Чувствам се добре. Това е една естествена стъпка в развитието ми като журналист. И се радвам, че директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ Антон Хекимян ми гласува доверие. Освен това, познавам се с всички колеги от отбора още преди да бъда част от него. Нюзрумът на bTV е едно голяяямо семейство. (усмихва се)

Казват, че с жени трудно се работи – мит ли е това? Има ли си предимства екипът от дами?

– За мен дали са жени или мъже, няма значение. Важен е характерът на човека отсреща и дали е професионалист на работното място.

Имаме две продуцентки – Весела Кисьова и Деа Манолова. И заедно с Жени Марчева и Диана Любенова правим един голям женски отбор, в който за всички нас качеството е най-важно. С нас работи и младият репортер Цвети Петрунова, имаме и две асистент-режисьорки. Стаси Цалова, нашият любим синоптик, е в предаването ни.

Единственото ни момче е талантливият колега Станчо Станчев. Може би трябва да питаме него дали се работи трудно с толкова много жени.

Представяте на зрителите вдъхновяващи истории. Коя е историята, докоснала най-силно сърцето ви?

Всяка история е вдъхновяваща по своему. Всички съдби на героите в репортажите ми са минали през сърцето ми.

Често на този въпрос разказвам историята, която ме разплака по време на самото интервю – за Демировото бебе. Наскоро получих наградата „Посланик на доброто“ на Държавната агенция за закрила на децата и ме попитаха кой е най-големият ми успех. Сетих се за една от последните истории, които разказахме в поредицата „Спасените“ – за 7-годишния Дарин, който страда от рядкото заболяване мукивисцидоза, но пък жъне успехи на пистата във Великобритания като картинг-пилот. Негова мечта била да се запознае с Никола Цолов и Димитър Бербатов. Нашият екип направи и невъзможното да се свърже с тези успешни и известни българи, за да сбъднем мечтата на едно дете. Но по-хубавото е, че не трябваше да влагаме много усилия, за да ги убедим да участват в това, защото самите Никола Цолов и Димитър Бербатов се отзоваха веднага, когато научиха историята на детето.

А това означава, че всеки един от нас, независимо от това колко е известен или зает, има време да стори едно малко добро, което да бъде една голяма сбъдната мечта за някой друг. И това е нещото, което ме прави щастлива.

Историята на Дарин и изненадата към него може да видите тук.

Трудно ли се разказват „трудни“ истории, пък били те и приказки за силата на духа? Не ви ли натоварват? 

– Много често ми задават този въпрос. Истината е, че не ме натоварват. Дори напротив. Зареждат ме. Защото ми дават сила и повод за размисъл.

Ние често се оплакваме за дребни неща, а срещайки се с тези хора, си давам сметка колко по-големи проблеми имат хората. Тези истории имат едно много важно качество – смиряват.

Как се справяте с емоциите, стреса, натовареното ежедневие? 

– Срещите с приятели, времето прекарано с любимия човек и дългите разходки в планината са моят начин да се разтоваря.

Но най-голямото лекарство винаги е бил и ще бъде домът на мама и тате.

В момента сме в сезона на риалити форматите – гледалите някой от тях?

– Честно казано, рядко ми остава време да следя риалити форматите. Попадала съм на някои от епизодите на “Ергенът“ и въпреки разнопосочните мнения в социалните мрежи, смятам, че продуцентите много умно са подбрали персонажите вътре – има от всичко по малко и смятам, че са подбрани разнообразни профили – на умните, успешните, тези с корекциите, тези без корекциите, на емоционалните, силните, слабите, борбените, чувствителните, жени на изкуството, жени, които не работят и такива, които разчитат единствено на себе си. Мисля, че и от подобни формати можеш да извлечеш нещо полезно.

Една от магистратурите ви е посветена на медиите и тяхната сила да формират общественото мнение? Свидетели ли сме днес на манипулации в ефир?

– Има една любима моя мисъл на сатирика, карикатурист и редактор Боб Манкофф: „Тате, ако едно дърво падне в гората и медиите не са там, за да отразят тази новина, тогава това дърво паднало ли е наистина?!“. Медиите имат силата да формират общественото мнение, в това няма спор. Затова ги наричаме и „четвъртата власт“. Но мисля, че все по-малко сме свидетели на манипулации в ефир – живеем във време, в което много очи гледат, хората са умни, търсещи, проверяващи, критични.

Сега обществото не разчита единствено и само на ефира, за да се информира. В днешно време достоверността на всяка информация може да се провери по различни начини.

Достатъчно отговорни ли са българските медии към обществото и към подрастващите му членове?

– Мисля, че се стараем в тази насока. Поне в ефира на bTV винаги сме се стремели да предоставяме качествено, разнообразно и възпитаващо съдържание. Разбира се, не всички източници на информация предлагат това. Затова, много важно е да бъде направен внимателен подбор на източниците, от които обществото и младите черпят информация.

Има ли достатъчно „добри“, вдъхновяващи истории, или черните хроники вземат превес?

– Взема превес това, което се случва в България и по света. Ние няма как да променим хода на това. Не можем да затворим очите си за пандемията, за земетресенията в Турция, за войната в Украйна, за влаковата катастрофа в Гърция – ние отразяваме нещата такива, каквито са. За нас, като журналисти, не мислете, че ни е хубаво да се налага да отразяваме подобни новини. Но е важно за обществото. Защото винаги, освен самата новина, се стремим да надграждаме, да развиваме темата, да търсим пробойните и да допринасяме за промяна към по-добро. Но винаги в емисиите на bTV Новините и в предаванията ни намираме място за добрите примери, защото и те са толкова важни, колкото всички останали събития.

Снимки: Би Ти Ви, личен архив

One thought on “Кристина Газиева: Най-голямото лекарство винаги е бил и ще бъде домът на мама и тате

  • Милена Маринова

    Мили момичета, суджукът не е търновски, а горнооряховски

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *