Куентин Тарантино на 60: Филмите са моята религия, а Бог е моят покровител

Куентин Тарантино навършва днес точно 60 години. Роден е в Ноксвил, но когато е на четири години, семейството му се мести в Калифорния. Той си спомня, че баба му редовно му говорела за филмите на Джон Уейн и малко по малко разпалвала страстта му към киното.

Като малък показва, че има творчески заложби и пише на майка си тъжни истории за Деня на майката. Интересът на момчето към училището е минимален, за сметка на този към киното, а единственият предмет, който го вълнува, е историята. С

След като завършва гимназия, Тарантино започва работа като разпоредител в кино. И тръгва на курсове по актьорско майсторство. По-късно работи във Video Archives и точно в този период пише сценариите за „Истински романс“ и „Убийци по рождение“. Успява да даде сценария за „Истински романс“ на Тони Скот, който го харесва и купува правата.

През 1992 г. Куентин прави режисьорския си дебют с „Глутница кучета“. Независимата продукция е толкова добра, че в Холивуд не спират да говорят за „странника“ Тарантино.

През 1994 г. излиза „Криминале“, който освен че съживява актьорската кариера на Джон Траволта, се превръща и в тотален хит. Филмът печели „Златна палма“ в Кан и е номиниран за седем награди „Оскар“. Статуетката за оригинален сценарий отива при… Куентин Тарантино.

В началото на новото хилядолетие Тарантино започва работа по „Убий Бил“, но заснема толкова много материал, че се налага да го раздели в два филма, появили се през 2003 г. и 2004 г. Следва „Бибрутално 2: Планета страх“ (2007), а две години по-късно е премиерата на „Гадни копилета“, който е номиниран за осем награди „Оскар“.

Седмият пълнометражен филм на Тарантино – уестърнът „Джанго без окови“ – излиза през 2012 г.; осмият – също уестърн, “Омразната осморка“ – през 2015 г., а деветият – „Имало едно време в Холивуд“ – през 2019 г.

Той винаги е казвал, че смята да се оттегли, след като направи своя 10-ти филм. Досега е направил 9.

Според някои кинокритици, сценарият на десетия филм на Тарантино вече е готов и носи работното заглавие The Movie Critic („Филмовият критик“).

С всеки следващ филм, който прави, Тарантино затвърждава репутацията си на гениален, ексцентричен и забележителен сценарист и режисьор. Страстта, с която върши работата си се просмуква във всеки един от проектите му.

„Добрите идеи оцеляват.“

„Аз не искам да предсказвам своята съдба, твърде млад съм за това.“

„Ако искаш да направиш кино – просто го направи. Не чакай дарения, не чакай идеални условия. Просто го направи.“

„Обичам всички жанрове – от спагетен уестърн до самурайско кино.“

„Хората смятат, че съдбата е това, което трябва да се случи. Всъщност съдбата е нещо, което не бива да се случва.“

„Това, че показвате характер, не означава, че имате много този от характер.“

„Харесва ми, когато цялата публика се кикоти на колики и изведнъж – бам! – всички стени са в кръв.“

„Когато правя филм не се занимавам с нищо друго. Само филмът има значение. Нямам съпруга. Нямам деца. Нищо не може да се изпречи на пътя ми… Аз взех решение сам да вървя по този път. Защото това е моето време. Това е моето време да правя филми.“

„Планът ми е да имам киносалон с малко градче или някъде другаде и да съм му управител. Аз ще бъда откачения стар кинаджия.“

Няма да повярвате кой филм Куентин Тарантино гледа „много“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *