„Лебедово езеро“ върху лед с трето представление в зала 1 на НДК

„Лебедово езеро“ в изпълнение на Руски държавен балет на лед „Санкт Петeрбург“ ще има своя ексклузивен трети спектакъл. В неделя – 9 декември, в зала 1 на НДК с час 15:00. Това е абсолютен прецедент за коледен спектакъл.

„Лебедово езеро“ е балет 2 действия с по 2 картини по музика на Чайковски, сценография на Владимир Бегичев и Василий Гелцер. Той е не само един от най-известните и обичани балети в света, но и най-често поставяният.

Премиерата на „Лебедово езеро“ се състои на 4 март през далечната 1877 г. на сцената на Болшой театър в Москва и веднага се превръща в абсолютен хит.

Постановката е изиграна над 150 000 пъти и е гледана от над 180 000 000 човека публика по цял свят, като интереса към нея не стихва и до ден днешен, превръщайки я в абсолютна класика.

Сюжетът е по мотиви от старинна немска легенда за прекрасна девойка, превърната в бял лебед. В двете действия на балета се редуват реални и фантастични картини.

Празнувайки своето пълнолетие в парка на двореца, принц Зигфрид се весели с приятели. Прелитащо над парка ято лебеди го привлича след себе си. Той отива в гората и там, на брега на езерото, сред лебедите принцът вижда танцуващата на лунна светлина Одета. Одета е омагьосана от злия магьосник Ротбарт и е с човешки облик през нощта, но се превръща в лебед през деня. Денем тя е царицата-лебед и има корона на главата. Покорен от нейната красота и потресен от разказа ѝ, Зигфрид се кълне на Одета във вечна любов.

Как завършва вълшебната приказка ще може да видите в неделя, 9 декември на сцената на зала 1 на НДК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.