Лейф Сегерстам с първи концерт у нас

Диригентът, цигулар, пианист и композитор на над 300 произведения Лейф Сегерстам ще изнесе първия си концерт у нас в зала „България“ на 21 февруари.

Колоритният Лейф Сегерстам и Софийската филхармония ще ни потопят в атмосферата на концерта “Северна фантазия” в 21-ия ден на февруари в зала „България“. В програмата на събитието са включени Reverie и Концерт за пиано и оркестър на Александър Скрябин, Седма симфония на Ян Сибелиус, както и световната премиера на най-новата мини симфония, композирана от самия Лейф Сегерстам – „Сънят на кучето София“.

Емоционален, ексцентричен и с визия на добрия вълшебник от приказките, мултиталантливият музикант отдавна се е превърнал в истинска неподправена легенда в класическата музика.

Дали съм легенда, защото първата ми композиция носеше това име? Или съм легенда,защото приличам на дядо Коледа? Или може би съм легенда, защото донякъде приличам на Брамс? Или съм легенда, защото съм световен шампион по написани симфонии? Не знам. Приемам да съм легенда, но предпочитам да съм Лейф, което означава „Усмихни се, ако„, казва Сегерстам в едно интервю. 

Сегерстам е бил главен диригент на Филхармоничния оркестър на Хелзинки от 1995 до 2007, в момента е назначен пожизнено за Главен диригент на оркестъра. Бил е начело на оркестъра на Датското национално радио и Симфоничния оркестър на Австрийското радио.

Като композитор Лейф Сегерстам е известен с многобройните си симфонии – 329Освен симфониите има около 30 струнни квартета, много концерти – 13 от тях са за цигулка, 8 за виолончело, 4 за виола, 4 за пиано и 3 за валдхорна.

Солист в концерта е носителят на наградата „Музикален проект на годината“ в анкетата на БНР „Музикант на годината“, 2017 г. – Иво Върбанов – пиано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.