Новинки

Лондон е блокиран от полиция: днес е погребението на Елизабет Втора

Погребението на кралица Елизабет Втора налага Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица, предаде Асошиейтед прес.

Кметът Садик Хан потвърди, че траурната церемония е безпрецедентно предизвикателство за сигурността, тъй като стотици хиляди жители и гости на града ще изпълнят централните му части.

Списъкът с официални лица включва 500 души, сред които императори, крале, кралици, президенти, премиери и други лидери от целия свят.

„От десетилетия не е имало подобно струпване на толкова много световни лидери на едно място“, заяви Хан.

„Възможно е да има лоши хора, които искат да навредят на определени личности или на някои от световните ни лидери, така че работим изключително усърдно с полицията, службите за сигурност и с още много, много други, за да гарантираме, че погребението ще протече възможно най-гладко“, каза още кметът на британската столица.

Стюарт Кънди, висш представител на лондонската полиция, каза, че изключително сложната полицейска операция е най-голямата по рода си в историята на Лондон и ще е по-трудна и от тази за олимпиадата през 2012 г.

Британската столица ще бъде охранявана от над 10 000 полицаи, като ще пристигнат подкрепления от цяла Великобритания.

Стотици доброволци от въоръжените сили ще изпълняват организационни функции по маршрута на погребалното шествие.

Уличната канализация и кошчетата за отпадъци се проверяват и запечатват. По покривите се разполагат полицейски наблюдатели, по улиците се движат служители на реда с полицейски кучета, река Темза е охранявана от военнослужещи от флота, има и конна полиция.

Транспортът също е в „бойна готовност“.

Началникът на транспортната служба Анди Байфорд заяви, че след смъртта на кралицата, общественият транспорт в британската столица е започнал да обслужва „огромен брой нови пътници“, но утре се очаква пикът на натоварването, пише БТА.

В цялата страна ще бъдат предоставени 250 допълнителни услуги за придвижване по железопътната мрежа.

Днес ще се осъществи „най-голямата операция в обществения транспорт от олимпийските игри през 2012 г. насам, каза Питър Хенди, ръководител на британската железопътна компания „Нетуърк рейъл“.

Сутринта летище „Хийтроу“ отмени над 100 полета, за да не допусне звукът от прелитащи самолети да смущава погребалната служба в Уестминстърското абатство, както и полагането на ковчега в гроба в замъка Уиндзор.

Летището в Западен Лондон съобщи, че мерките ще засегнат 15 процента от планираните 1200 полета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *