Новинки

Лондон вече е блокиран: броени дни ни делят от коронацията

Центърът на Лондон вече е наполовина блокиран. А причината са репетициите за шествието по повод коронацията на Чарлз Трети. На 6 май в Уестминстърското абатство се очакват повече 2200 гости.

В прессъобщение на Бъкингамския дворец се казва, че коронацията, която трябва да се състои на 6 май 2023 г., „ще отразява ролята на монарха днес и ще гледа към бъдещето, като същевременно се корени в дългогодишни традиции и зрелище“.

73-годишният Чарлз имаше церемония по възкачването на трона на 10 септември, два дни след смъртта на майка му. Службата беше част от операция „Златно кълбо“, която очертава пълния план за наследяването на трона на Чарлз, започвайки със смъртта на Нейно Величество и завършвайки с неговата коронация.

„Животът ми, разбира се, ще се промени, когато поема новите си отговорности. Вече няма да е възможно да давам толкова много от времето и енергията си на благотворителните организации и проблемите, за които толкова много ме е грижа. Но знам, че тази важна работа ще продължи в доверените ръце на други.“

Принц Уилям вече е първи на опашката за трона, следван от трите си деца с принцеса Кейт – принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис. Хари е пети по ред.

По време на коронацията, на преден план ще бъде половинката на Чарлз – Камила, както и семейството на по-големия син – Уилям. Всеки от тях има специална роля, включително малкият принц Джордж, който ще бъде паж.

Кралицата-консорт ще се появи до краля по време на историческата церемония и също ще бъде коронясана. Камила, подобно на Чарлз, автоматично пое новата си кралска титла след смъртта на кралицата.

По-малкият син на Чарлз – принц Хари, ще бъде без съпругата си Меган и двете им деца. Рожденият ден на Арчи съвпада с коронацията, но едва ли само това е причината предвид лошите отношения между херцозите на Съсекс и останалите в кралското семейство.

Очаква се да пристигнат чуждестранни кралски особи и официални лица.

Чарлз поръча на Андрю Лиод Уебър, композиторът на „Фантомът от операта“, да адаптира парче от неговата църковна музика, което ще звучи в Уестминстърското абатство.

„Надявам се, че моят химн ще отразява този радостен повод“, каза Уебър в изявление през февруари 2023 г.

Чарлз Трети е заложил на непопулярното в кралството ястие киш за официалното меню.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че той и съпругата му Камила са се спрели на киш със спанак, бобени растения, яйца и кашкавал. Обяснението е, че Чарлз е ботаник, природолюбител и явно иска да вплете любовта си и хобито си в най-важния ден от живота си.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *