Лично

Максим Бехар: Пътят Камино на практика е съвършената почивка

Максим Бехар е добре познат със своята работа в областта на пиара, основател и собственик на M3 Communications Group. Но освен професионалист, чието име е станало синоним за пиар стратегии, организиране на събития и налагане на брандове, той е и пътешественик, и експериментатор. Това интервю се появява по повод на неговата книга „Пътят Камино – Бързо, лесно и за удоволствие“. Говорим си за преоткриването на себе си и другия, за най-впечатляващото преживяване и вдъхновяващите препятствия.

 

Г-н Бехар, наскоро на книжния пазар се появи едно ваше приключенско бижу – „Пътят Камино – Бързо, лесно и за удоволствие“. Как се решихте на това приключение?

– Стана буквално за минути, след като бяхме гледали филми и чели книги, много книги за тази вълнуваща дестинация. Бяхме леко стресирани от цялото разстояние на т. нар. „френски път“, не толкова заради дистанцията, близо 900 километра, колкото заради времето, което естествено го нямахме, за да я извървим. Тогава Венета една вечер ми разказа как можем за направим този прът за две седмици, всичко да бъде организирано – транспорт на багажа, нощувки, храна… наистина всичко и това на практика направи пътуването ни реалност. Нека ви кажа ясно и точно – в момента, в който вземете решение да „направите“ (не знам защо, но в този проект всички използват глагола „правя“) Камино, то вече сте извървели поне половината път. Всичко е въпрос не на физически усилия, а на психологическа нагласа, на мотивация, настроение, дори любопитство.

Всички знаем, че пътят Камино е нещо наистина много специално, много лично, че е повече от път. Какво открихте в тези дни, в които с половинката си минахте по него?

– Вероятно и двамата се преоткрихме… Издискутирахме си един куп неща, за които нямаме време в нормалния живот, и двамата ставаме много рано, работим доста и се прибираме вечер късно, за да си сипем по чаша вино и да изгледаме любим концерт или нов филм. В този смисъл Камино ни подейства не само освежаващо, но и двамата научихме много повече един за друг, преповторихме или даже потретихме истории, които си бяхме разказвали, открихме как двама души могат да си бъдат достатъчни, особено, когато са на воля сред природата.

Беше наистина прекрасно преживяване, което не може да се сравни с нито едно пътуване на нито един екзотичен остров, плаж или спа курорт.

Днес хората със сигурност не разполагат с много време, което да отделят в търсене на житейски истини. Самият вие управлявате една от най-големите PR агенции у нас. Това ли е рецептата за справяне с липсата на време и в същото време за задоволяване на приключенския глад – бързо и лесно?

– Всеки си има различна рецепта. За някого излежаване на плаж на самотен остров е супер почивка, за друг – денонощни дискотеки и море от алкохол, за трети спане, тишина и книги… Имали сме всички тези изброени почивки доста много и по много пъти. Сега открихме, че Пътят Камино на практика е съвършената почивка. Ето защо – имаш цел, трябва да я преодолееш, тази цел е всеки ден и всеки ден трябва да я постигаш, междувременно правиш това в едни прекрасни гори и планини, живееш на прекрасни места, всеки ден на различни, имаш прекрасна храна и неповторимото испанско вино Rioja, което ти дава сили, настроение и те изпълва само с позитивни мисли.

Въобще – с две думи, не само виното, но и цялото приключение ни изпълни с много позитивни мисли, с позитивна енергия и проекти. Един от тях беше и прекрасната книга, която написахме заедно и точно затова и сложихме и подзаглавието – бързо, лесно и за удоволствие.

Кое беше най-впечатляващото нещо, до което се докоснахте по време на пътуването си?

– Хм… Вероятно преходът през евкалиптовите гори, който беше изключително вълнуващ, заради природата, но и поради това, че дишахме с пълни гърди, никъде по света не можеш да си доставиш такова преживяване. Другото – това бяха хората, които срещахме по пътя. От цяла свят, най-различни, никой никога не ни попита с какво се занимаваме, пък дали не сме религиозни, все пак това е и католически път, дали имаме чувство за хумор, дали нямаме… Единственият въпрос, който някой ни задаваше, а и ние задавахме, беше за държавата, от която идват новите ни приятели, просто за да можем да се ориентираме какви теми да започнем.

След като се върнахме често казвах, че Камино е най-качествената социална мрежа в света сега – срещаш хора, които никъде другаде не можеш да срещнеш, всичките до един много качествени, добри и позитивни.

А най-вдъхновяващото?

– Без съмнение най-вдъхновяващи бяха предизвикателствата. Всеки ден трябваше да ги преодоляваме, вечер да си четем стотиците мейли и да си вършим работата, в крайна сметка сме в активния бизнес, а от друга страна да мислим и за следващата дестинация. Имахме дни с по десетина километра, но имахме и дни с по 25 и отгоре километра. Имахме мускулни трески, мазоли, какво ли не още, и преодолявахме всичко с лекота и с усмивки. Ето, това беше вдъхновяващо и още как.

Разкажете ни малко повече за книгата… Ще ни помогне ли тя да организираме своето пътуване по пътя Камино? Крие ли тя съкровени открития и любопитни преживявания?

– Журналистът Георги Милков, добър наш приятел и всеотдаен пътешественик беше нашият първи читател и след като прекара няколко дни с нея ми звънна и ми каза: „Макс, това е учебник по Камино, непременно трябва да я издадеш“. Това казва всичко. Разказваме нещата директно, емоционално, но точно и прагматично. Венета разработи прекрасно различните варианти и пътища на Камино, поработи върху историята на това пътешествие, докато аз се концентрирах върху всекидневните ни преживявания, върху местата, по които минахме…

Книгата е пълна с преживявания, с истории, но и с много прекрасни снимки.

Максим със съпругата си, с която заедно извървяват пътя Камино и написват книгата

Кога решихте да споделите емоциите си с читателите – преди или в края на пътуването?

– Последният ден, когато вече бяхме достигнали заветната катедрала в Сантяго де Компостела, бяхме получили сертификатите си, стояхме на по чаша Rioja, придружена с прекрасен тънко нарязан хамон. Обърнах се към Венета и казах: „Вени, това беше бързо, лесно и ни достави удоволствие. Трябва да го напишем в книга и това да бъде заглавието“. Така и стана.

Как бихте описали с няколко думи удоволствието от минаването на пътя Камино?

– Само три думи – невероятно, запомнящо се, пречистващо!

 

Имате ли вече готов план за следващо приключение?

– Бихме искали да изминем т.нар. португалски път Камино от град Порто. Голяма част от пътя минава край морето и казват, че е много живописен. Иначе в програмата си имаме още Виетнам и Камбоджа, Перу… и още много вълнуващи дестинации.

Вашият съвет към читателите и бъдещи пътешественици?

– Единственият начин да се промените, да излезе от зоната на комфорт и да гледате напред с визия, това е да пътувате по дестинации, които носят предизвикателства. Това не са скъпите плажове и петзвездните спа курорти със супер скъпи дълги закуски и вечери, това са местата, в които проверявате себе си, вашето приятелство и вашите характери. Правете го, постоянно. Дори да се качите на Черни връх за един ден е по-добро изкарване, отколкото пред чиния с кебапчета и чаша бира… А може и двете, но задължително с първото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *