БГ Личности

Мария Гигова на 77: Живот на върха на почетната стълбичка

Мария Гигова, една от легендите на родната художествена гимнастика, е родена днес – 21 април, през 1947 г.

Гигова печели първия си златен медал на Световното първенство по художествена гимнастика през 1969 г. в Хавана, Куба. Тя печели златото в съчетанието с обръч, побеждавайки утвърдени състезатели като Вера Чеславская и Нешка Робева.

Мария Гигова е трикратна абсолютна световна шампионка, спечелвайки титлите през 1969, 1971 и 1973 г.

Тя държи рекорда за най-много абсолютни световни титли за жени в продължение на почти четири десетилетия, преди да бъде изравнена от рускинята Светлана Хоркина през 2011 г.

Гигова печели златен медал на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. в дисциплината с лента, отбелязвайки първото олимпийско злато за България в художествената гимнастика.

По време на Световното първенство по художествена гимнастика през 1971 г. в Хавана, Мария Гигова става първата състезателка, достигнала 10 точки в състезание от световен клас.

През 1978 г. Мария е удостоена с наградата на Международната федерация по гимнастика (FIG) за изключителен принос към художествената гимнастика. Тя е първата гимнастичка, получила това престижно признание.

След края на състезателната си кариера става треньор и преподавател по художествена гимнастика. Тя е ръководила много талантливи гимнастички, включително известната Лили Игнатова.

Снимка: Уикипедия, Mieremet, Rob / Anefo – Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANeFo), 1945-1989

През 2000 г. Мария Гигова става член на Международния олимпийски комитет, което я прави първата представителка на Източна Европа, постигнала това. Тя заема позиция до 2013 г.

През 2017 г. е наградена с орден „Стара планина“, първа степен, за изключителния ѝ принос към спорта в България.

Мария Гигова е посланик на спорта и активен защитник на каузата за насърчаване на младежкия спорт. Тя често участва в инициативи, насочени към насърчаване на децата да спортуват и да водят здравословен начин на живот.

Омъжена е за бившия съветски гимнастик Виктор Гигов и има дъщеря, Ирина Гигова, която е журналист и телевизионен водещ.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *